ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδόμορφος, μεσόμορφος, εκτόμορφος: Ποιας σταρ το σωματότυπο έχεις;

Γνωρίζετε το βάρος σας, το ύψος σας και ποιο μέγεθος ρούχα και παπούτσια φοράτε, γνωρίζετε όμως ποιος είναι ο σωματότυπός σας;

Ενδόμορφος, μεσόμορφος, εκτόμορφος: Ποιας σταρ το σωματότυπο έχεις;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες σωματότυπου: ο ενδόμορφος, ο μεσόμορφος και ο εκτόμορφος. Οι τρεις αυτές κατηγορίες καθορίζονται ανάλογα με την κατανομή λίπους και μυών στο σώμα.

Στον εκτόμορφο σωματότυπο ο σκελετός είναι στενός, στο μεσόμορφο σωματότυπο η μυϊκή μάζα είναι αρκετά ανεπτυγμένη, κυρίως στον κορμό και τους ώμους, ενώ στον ενδόμορφο σωματότυπο το σώμα είναι αρκετά θηλυκό και έχει καμπύλες.

Η κατηγοριοποίηση αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Δρ Γουίλιαμ Σέλντον κατά τη δεκαετία του ’40. Ο Σέλντον πίστευε ότι οι τρεις διαφορετικοί σωματότυποι είναι ενδεικτικοί για την κλίση και τις τάσεις του ανθρώπου. Αν και οι θεωρίες του σε επίπεδο Ψυχολογίας έχουν διαψευσθεί, οι τρεις κατηγορίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα ακόμη και σήμερα σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως στην Επιστήμη του Αθλητισμού, όπου ο κάθε σωματότυπος υποδεικνύει ποιο είδος άσκησης ταιριάζει σε κάθε άτομο.

3354FB1F00000578 3548122 image a 55 1461080991933

Εκτόμορφος σωματότυπος

Στα άτομα με εκτόμορφο σωματότυπο, το σώμα είναι αρκετά λεπτό και ο σκελετός στενός. Η Κίρα Νάιτλι, η Πάρις Χίλτον και η Κόρτνι Κοξ είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών που ανήκουν στον εκτόμορφο σωματότυπο. Εκτόμορφο σωματότυπο έχουν τα περισσότερα μοντέλα αλλά και πολλοί μπασκετμπολίστες.

33545AD600000578 3548122 image a 57 1461082366145

Στον εκτόμορφο σωματότυπο μπορεί επίσης οι ώμοι να είναι πολύ στενοί, όπως και οι γοφοί και το στήθος, και τα επίπεδα λίπους ή μυϊκής μάζας στο σώμα να είναι πολύ χαμηλά. Τα μακριά άκρα και το μακρόστενο πρόσωπο είναι δύο ακόμη συνήθη χαρακτηριστικά.

Μεσόμορφος σωματότυπος

Ο μεσόμορφος σωματότυπος χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, με το κορμί να μοιάζει αρκετά γυμνασμένο. Το στέρνο είναι συνήθως αρκετά φαρδύ, όπως και οι ώμοι, όμως η μέση και οι γοφοί δεν έχουν μεγάλο πλάτος. Η Μαντόνα και η Μισέλ Ομπάμα ανήκουν στην κατηγορία αυτή.

1BEAA0BA000005DC 3548122 image a 18 1461096969179

Όπως και στον εκτόμορφο σωματότυπο, στο μεσόμορφο σωματότυπο το σωματικό λίπος είναι ελάχιστο, ενώ τα άκρα είναι δυνατά και μυώδη.

Ενδόμορφος σωματότυπος

Στον ενδόμορφο σωματότυπο, το σώμα είναι αρκετά θηλυκό και έχει καμπύλες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή είναι η Κέιτ Γουίνσλετ, η Τζένιφερ Χάντσον και η Μέριλιν Μονρό.

Endomorphs Kate Winslet

Ο ενδόμορφος σωματότυπος χαρακτηρίζεται συχνά ως «σωματότυπος-αχλάδι», αφού οι γοφοί έχουν αρκετά μεγάλο πλάτος σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα. Στον ενδόμορφο σωματότυπο είναι συνήθως μεγαλύτερο και το ποσοστό λίπους, σε σύγκριση με τον εκτόμορφο και το μεσόμορφο. Ωστόσο, οι ώμοι, οι αστράγαλοι και οι καρποί έχουν τυπικά μικρό πλάτος.

Πηγή: Mail Online

Δείτε κι αυτό:

Ακριβέστερος από το Δείκτη Μάζας Σώματος ο δείκτης SBSI

Τι σωματότυπο έχω; Βρες το με ένα κλικ!

Σωματότυπος & διαβήτης τύπου 2: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο