ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Να προστατευθούν τα παιδιά με κάθε τρόπο: Τι λέει για την γονική επιμέλεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα όταν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη δεν μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των παιδιών και να συνεργαστούν σε νομικές διαδικασίες, όπως οι διασυνοριακές υποθέσεις γονικής επιμέλειας και οι αποφάσεις υιοθεσίας.

Να προστατευθούν τα παιδιά με κάθε τρόπο: Τι λέει για την γονική επιμέλεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αυτό υπογράμμισε με ψήφισμα του την Πέμπτη το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης τη δημιουργία ειδικών τμημάτων εντός ευρωπαϊκών οικογενειακών δικαστηρίων προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη επεξεργασία των διακρατικών υποθέσεων

"Υπάρχει ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στις διασυνοριακές οικογενειακές υποθέσεις. Δεν επιδιώκουμε μία μονοδιάστατη προσέγγιση στον τρόπο χειρισμού οικογενειακών συγκρούσεων ή θεμάτων παιδικής πρόνοιας. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί ότι η ελευθερία των προσώπων εντός της Ένωσης λειτουργεί στην πράξη όταν έχει σχέση και με οικογενειακά θέματα", δήλωσε η Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι, Σουηδία) πρόεδρος της επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέθεσε την εν λόγω πρόταση ψηφίσματος σε συνέχεια της αποδοχής εκατοντάδων αναφορών για διάφορες περιπτώσεις παιδιών από ολόκληρη την ΕΕ.

Στο κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε με ανάταση χειρός, οι ευρωβουλευτές συνιστούν το κλείσιμο όλων των νομικών κενών στον κανονισμό των Βρυξελλών ΙΙ για το οικογενειακό δίκαιο, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησής του.

7926b13dddc0c8f5383e015082540220 L

Διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών στις νομικές διαδικασίες

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν από τα κράτη μέλη να ορίσουν ειδικά τμήματα εντός των οικογενειακών δικαστηρίων ή φορείς διασυνοριακής διαμεσολάβησης που θα ασχολούνται με διασυνοριακές υποθέσεις που αφορούν παιδιά στην ΕΕ. Οι υποθέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων, από την καταναγκαστική μεταφορά παιδιών σε άλλο κράτος μέλος μέχρι τις απαγωγές παιδιών από τους γονείς και τις διαφωνίες για περιπτώσεις κηδεμονίας στα εθνικά δικαστήρια με τη συμμετοχή γονέων από διαφορετικές εθνικότητες.

Οι ευρωβουλευτές καλούν αφενός τα κράτη μέλη να βελτιώσουν τη δικαστική τους συνεργασία, αφετέρου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει στην παροχή σαφών πληροφοριών σε όλους τους πολίτες της ΕΕ σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με το παιδί, όπως τα δικαιώματα των γονέων σε διάφορες χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι τα παιδιά που εμπλέκονται σε διασυνοριακές οικογενειακές διαφορές έχουν το δικαίωμα να διατηρούν τακτική και άμεση επαφή με τους γονείς τους, εκτός εάν αυτό αποδειχθεί επιβλαβές. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη χρειάζεται να εγγυηθούν δικαιώματα τακτικής επίσκεψης στους γονείς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου αυτό θα ήταν εις βάρος του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού και να επιτρέπουν στους γονείς να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των επισκέψεων.

Τα αδέλφια πρέπει να μένουν μαζί

Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εισαγάγουν κανόνες για την αυτόματη αναγνώριση εγχώριων αποφάσεων υιοθεσίας που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι "είναι σημαντικό να προσφέρεται στα παιδιά που βρίσκονται σε οποιοδήποτε καθεστώς μέριμνας ή υιοθεσίας η τοποθέτηση που προσφέρει στο παιδί τις περισσότερες ευκαιρίες να διατηρήσει δεσμούς με το πολιτιστικό του υπόβαθρο και να μάθε και να χρησιμοποιεί τη μητρική γλώσσα του". Ζητείται από τις αρχές των κρατών μελών που συμμετέχουν σε διαδικασίες φροντίδας παιδιών να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χωρίζονται τα αδέλφια σε περιπτώσεις αναγκαστικής τοποθέτησης.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης