ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Το ασφαλιστικό δημεύει τον μόχθο και απαξιώνει την επιστημονική προσφορά

Για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, η οποία νομιμοποιείται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με αφορμή την επικείμενη ψήφισή του, το Σαββατοκύριακο.

ΙΣΑ: Το ασφαλιστικό δημεύει τον μόχθο και απαξιώνει την επιστημονική προσφορά

Ο ΙΣΑ μάλιστα σε ενημέρωση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές προς τους συναδέλφους του, στέλνει το μήνυμα ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, περιγράφεται με την φράση: «Ασφαλιστική και Φορολογική λαίλαπα από 1.1.2017 με τη μορφή του κατεπείγοντος».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΙΣΑ με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου έχει ως εξής:

«Κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αντίθετα με την πρωτοβουλία άλλων επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων να συντάξουν πίνακες για την ενημέρωση των μελών τους αναφορικά με το ύψος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών υπό το προτεινόμενο νομοθετικό καθεστώς θεωρεί ότι μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποπροσανατολίσει ενόψει σειράς παραμέτρων που θα πρέπει να συνεκτιμώνται σε κάθε περίπτωση ιατρού (πχ παλαιός/νέος ασφαλισμένος, μεικτή περίπτωση μισθωτού & ελεύθερου επαγγελματία κλπ). Εξάλλου το κατατεθέν νομοσχέδιο θα υποστεί τροποποιήσεις έως την ψήφισή του στις επιτροπές που το επεξεργάζονται.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενες σχετικές ανακοινώσεις μας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι αντίθετος με την κύρια φιλοσοφία του συγκεκριμένου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θεσπίζει κατά τρόπο ενιαίο ασφαλιστική εισφορά, για κάθε μισθωτό και αυτοαπασχολούμενο, που θα φτάσει σε ποσοστό 27% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς όμως να υπάρχει ανταποδοτικότητα ούτε στη σύνταξη, ούτε βεβαίως στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ενδεικτικά και μόνο αναφέρουμε ότι ιατρός με καθαρό εισόδημα άνω των 20.000€ θα υποχρεωθεί να καταβάλει από 1.1.2017 για φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές σε ποσοστό 55% με 60% των εισοδημάτων του χωρίς να συνυπολογιστούν η προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, ούτε φυσικά άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (πχ ο ΕΝΦΙΑ).

Πρόκειται για δήμευση του μόχθου και απαξίωση της προσφοράς του επιστημονικού προσωπικού της χώρας».

Διαβάστε ακόμη:

«Το ριφιφί συνεχίζεται στην Κοινωνική Ασφάλιση»: Σκληρή ανακοίνωση και κινητοποιήσεις από τους γιατρούς Αχαίας