ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα NU-AGE: Κατευθυντήριες οδηγίες για να γερνάμε υγιώς

Nέες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εισάγει το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα NU-AGE, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια.

Πρόγραμμα NU-AGE: Κατευθυντήριες οδηγίες για να γερνάμε υγιώς

Το πρόγραμμα διερεύνησε σε μεγάλο βαθμό τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες που καθορίζουν τις διατροφικές επιλογές του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ευρώπη. Οι ερευνητές εργάστηκαν επίσης για να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο ο μεσογειακός τρόπος διατροφής μπορεί να προαγάγει την υγεία των ηλικιωμένων και να συμβάλει ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη νόσων που σχετίζονται με την ηλικία.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά και εκτιμάται ότι έως το 2030, το 40% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών. Επομένως, στόχος του προγράμματος NU-AGE ήταν να βελτιωθεί η υγεία και η ποιότητα ζωής του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ε.Ε. και να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι διατροφικές ανάγκες του.

Αυτή η πολύ φιλόδοξη μελέτη διεξήχθη σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Σε Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο και συμμετείχαν συνολικά 1.296 άτομα. Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε τη συνήθη διατροφή της και μια ομάδα παρέμβασης που ακολουθούσε έναν μεσογειακό τρόπο διατροφής πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κρέας χαμηλών λιπαρών, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Επιπλέον, στους συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης παρασχέθηκαν ειδικά μορφοποιημένα τρόφιμα, συμπληρώματα βιταμίνης D καθώς και συμβουλές και υποστήριξη για την προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών. Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, η μελέτη αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις της διατροφής σε διάφορες αγορές που σχετίζονται με την υγεία.

Διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες του προγράμματος NU-AGE για τους ηλικιωμένους

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν διατροφικές οδηγίες που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν ειδικά τις διατροφικές ανάγκες των ηλικιωμένων. Οι ερευνητές που εργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος NU-AGE συνδύασαν υφιστάμενες διατροφικές αξίες αναφοράς, ένα σύνολο αναφορών για την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών που βασίζεται στις διαθέσιμες επί του παρόντος επιστημονικές γνώσεις καθώς και διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες βασισμένες στα τρόφιμα για να δημιουργήσουν νέες συστάσεις σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Ξεχωριστή προσοχή δόθηκε σε επιλεγμένες θρεπτικές ουσίες, η έλλειψη των οποίων θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο ανησυχίας στον γηράσκοντα πληθυσμό, όπως οι βιταμίνες D, B12 και το ασβέστιο, σε συνδυασμό με νερό και τροφικές ίνες. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μετέφρασαν αυτές τις διατροφικές αξίες αναφοράς στις "βασισμένες στα τρόφιμα διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες του NU-AGE" προκειμένου να ενημερώσουν τους καταναλωτές τι και πόσο πρέπει να τρώνε από μια ορισμένη κατηγορία τροφίμου. Παραδείγματος χάριν, αντί να κάνουν συστάσεις για την πρόσληψη περισσότερων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, οι ερευνητές έδωσαν συμβουλές σχετικά με το πόση ποσότητα λιπαρών ψαριών που περιέχουν αυτή τη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία θα πρέπει να καταναλώνεται.

Στο τέλος της μελέτης, έγιναν μετρήσεις σχετικά με το αν οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης άλλαξαν τη διατροφική τους πρόσληψη έτσι ώστε να συνάδει με τις "διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες του NU-AGE". Πράγματι, οι συμμετέχοντες και από τις πέντε χώρες βελτίωσαν τη διατροφή τους σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, αν και παρατηρήθηκαν διαφορές από χώρα σε χώρα. Οι μεγαλύτερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στους Γάλλους εθελοντές και στη συνέχεια στους Πολωνούς, τους Ολλανδούς και τους Βρετανούς ενώ οι μικρότερες αλλαγές παρατηρήθηκαν στους Ιταλούς συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα αυτά απαιτούν περαιτέρω εξακρίβωση και ανάλυση προκειμένου να προσδιοριστεί γιατί υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα και, κυρίως, για να γίνει κατανοητή η σημασία αυτών των αλλαγών σ την υγεία των ηλικιωμένων.

Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα NU-AGE ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη μελέτη που χρησιμοποίησε την προσέγγιση της "ολοκληρωμένης διατροφής" για να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα σχετικά με τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ε.Ε.

Το πρόγραμμα NU-AGE χρηματοδοτήθηκε από το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (αρ. συμφωνίας 266486).

Πηγή: Eufic