ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανίδα κυοφορεί έμβρυο με μικροκεφαλία λόγω του ιού Ζίκα

Μία γυναίκα από την Καταλονία είναι η πρώτη Ισπανίδα που κυοφορεί έμβρυο με μικροκεφαλία λόγω μόλυνσης με τον ιό Ζίκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Ισπανίδα κυοφορεί έμβρυο με μικροκεφαλία λόγω του ιού Ζίκα

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στη Νότιο Αμερική και έμαθε ότι το αγέννητο μωρό της έχει μικροκεφαλία έπειτα από υπερηχογράφημα που έκανε στην 20η εβδομάδα της κυήσεως.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Καταλονίας, στην Ισπανία έχουν καταγραφεί έως στιγμής 105 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό Ζίκα, τα 13 σε εγκύους.

Ωστόσο το περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε είναι το πρώτο στο οποίο διαπιστώνεται ότι το έμβρυο έχει μικροκεφαλία.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η νεαρή γυναίκα είχε μολυνθεί και με δάγκειο πυρετό στη διάρκεια του ταξιδιού της που έγινε πριν από αρκετούς μήνες. Επιπλέον, αποφάσισε να κρατήσει το μωρό παρότι, εκτός από μικροκεφαλία, έχει και άλλες συγγενείς δυσμορφίες.

Ο ιός Ζίκα αποδεικνύεται τελικά πιο επικίνδυνος για τις εγκύους απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με γιατρούς από τη Βραζιλία, η οποία έχει πληγεί από τον ιό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, αν και το 1% των εγκύων που μολύνονται από αυτόν αποκτούν μωρό με μικροκεφαλία, ποσοστό έως και 20% των εγκύων θα γεννήσουν μωρά με διάφορα άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, εξ άλλου, τα έμβρυα πεθαίνουν πριν γεννηθούν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε προσφάτως στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM).

Ο ιός Ζίκα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Νότιο και Κεντρική Αμερική, καθώς και στην Καραϊβική και σιγά-σιγά στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες, ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για την επέλαση μολυσμένων κουνουπιών φέτος το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία, απεφάνθησαν οι επιστήμονες

ΠΟΥ: Ο Ζίκα είναι αιτία νευρολογικών παθήσεων