ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες είναι οι 5 «αθώες» αιτίες πρόωρου θανάτου

Ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό αποτελούν μερικές από τις βασικότερες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως και δικαιολογημένα, αφού συνεπάγονται σοβαρές βλάβες και επιπλοκές.

Ποιες είναι οι 5 «αθώες» αιτίες πρόωρου θανάτου

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο επισημαίνουν όμως ότι υπάρχουν και «αθώες» αιτίες πρόωρου θανάτου που λίγοι γνωρίζουν. Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) παρουσιάζουν τις πέντε κυριότερες από αυτές.

Το κάταγμα στη μέση ηλικία, η μοναξιά, η απώλεια όσφρησης, ο κακός ύπνος και η δυσκολία στη βάδιση είναι οι πέντε «αθώες» αιτίες που συνδέονται με μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν πως οι παράγοντες αυτοί είναι εξίσου σοβαροί όσο και πιο προφανείς αιτίες θανάτου, όπως το αυξημένο βάρος και η υπέρταση.

Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και γιατροί, ανέλυσαν μεγάλο όγκο δεδομένων που αφορούσαν την υγεία και τις συνήθειες 3.000 αντρών και γυναικών ηλικίας 57 έως 85 ετών. Μεταξύ των στοιχείων που αναλύθηκαν ήταν το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων (π.χ. διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία) αλλά και πληροφορίες για τα επίπεδα κοινωνικοποίησής τους, τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν στο περπάτημα και τις αισθήσεις τους (όσφρηση, όραση κ.λπ.).

Μελετώντας συνολικά όλες τις πληροφορίες, οι επιστήμονες είχαν μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, την οποία στη συνέχεια εξέτασαν ως προς τους θανάτους που καταγράφηκαν σε διάστημα πενταετίας.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 6 ομάδες, κατατάσσοντάς τους με βάση την εκτιμώμενη υγεία τους (από τους πιο υγιείς έως τους λιγότερο υγιείς). Η κατάταξη βοήθησε να αναδυθούν ορισμένες παραδοξότητες:

- Οι πιο υγιείς συμμετέχοντες ήταν υπέρβαροι.

- Οι πιο υγιείς συμμετέχοντες είχαν σε μεγάλο ποσοστό υπέρταση, ωστόσο ο εκτιμώμενος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για αυτούς ήταν μόλις 6%.

- Σε ομάδα συμμετεχόντων με εκτιμώμενο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 14% παρατηρήθηκαν υψηλοί δείκτες κατάγματος μετά την ηλικία των 45%. Οι συμμετέχοντες αυτοί φάνηκε να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης σε μεγάλη ηλικία.

- Σε ομάδα συμμετεχόντων με εκτιμώμενο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 19% εντοπίστηκαν υψηλοί δείκτες κακής ψυχικής υγείας, όπως στρες, κατάθλιψη και μοναξιά, καθώς και συχνά προβλήματα ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας

Πόσα φρούτα να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό