ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πειραιάς το... έβαλε στο πρόγραμμα: Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές, γι’ αυτό η ενημέρωση του κοινού και η ενίσχυση της πρόληψης, με προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου και συγκεκριμένα κολονοσκοπήσεων στον πληθυσμό άνω των 50 ετών, είναι ο στόχος της γαστρεντερολογικής κοινότητας, ο οποίος πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους συναρμόδιους φορείς της πολιτείας, και όχι μόνο.

Ο Πειραιάς το... έβαλε στο πρόγραμμα: Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω κολονοσκόπησης

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του διημέρου ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου, με τίτλο «Βάλ’το στο πρόγραμμα», που διοργάνωσε στον Πειραιά η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου, σε συνεργασία με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά., δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες της πόλης να λάβουν χρήσιμη και επιστημονικά έγκυρη πληροφόρηση για το θέμα.

Όπως τόνισε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Παρασκευής, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο κ. Σωτήριος Δ. Γεωργόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Π. Φαλήρου, ο καρκίνος παχέος εντέρου στο δυτικό κόσμο είναι το δεύτερο σε συχνότητα κακόηθες νεόπλασμα μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και o τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στο γενικό πληθυσμό. Οι ηλικίες που προσβάλλονται συχνότερα είναι μετά τα 50 και ιδιαίτερα μεταξύ 60 και 75 ετών.

Ως παράγοντες κινδύνου ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε την ηλικία (άνω των 50 ετών), τους αδενωματώδεις πολύποδες (ιδιαίτερα αν είναι μεγέθους άνω του 1 εκ. ή αν είναι πολλαπλοί), το βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό (ύπαρξη ενός α΄ βαθμού συγγενή με καρκίνο ή πολύποδα του παχέος εντέρου), τα κληρονομικά σύνδρομα, τη χρόνια ελκώδη κολίτιδα, καθώς και διαιτητικούς παράγοντες (δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κρέας, καρκινογόνες ουσίες τροφής). Ο ίδιος επισήμανε ότι βασικός στόχος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας είναι η ενίσχυση της πρόληψης μέσω της κολονοσκόπησης, η οποία «σώζει ζωές»!

078e9bc9a248494c561e5171d0b11072 L

Ο κ. Γεωργόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Υγείας και το Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τους Γαστρεντερολόγους και τους πολίτες του Πειραιά για την υποστήριξη της συγκεκριμένης δράσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Βιάζης, Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», ανέφερε ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η νόσος των δυτικού τύπου κοινωνιών και επισήμανε ότι ο προληπτικός έλεγχος, με την κολονοσκόπηση, είναι όχι μόνο αποτελεσματικός στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και συμφέρουσα πρακτική, συγκρίνοντας το κοινωνικό όφελος με το οικονομικό κόστος. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ενημέρωση του κοινού για συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και όσα είπε ο κ. Βιάζης σχετικά με τη μελέτη «ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ», που έγινε με πρωτοβουλία της γαστρεντερολογικής κοινότητας στον Δήμο Φαρσάλων, με σκοπό την εφαρμογή ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου, με κολονοσκόπηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα πληθυσμό μέσου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρά τη χαμηλή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, με βάση τα αποτελέσματα και κάνοντας αναγωγή στον προς εξέταση πληθυσμό (6.536 άτομα) στο Δήμο Φαρσάλων, αυτή τη στιγμή πιθανολογείται ότι στην περιοχή υπάρχουν 65 άτομα με καρκίνο παχέος εντέρου, 424 άτομα με σοβαρά και 1.738 άτομα με μη σοβαρά αδενώματα παχέος εντέρου!

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Πειραιά κ. Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του δημάρχου κ. Ιωάννη Μώραλη για καλή επιτυχία της εκδήλωσης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε ως γιατρός και ο ίδιος στη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος αντιπροσωπεύει στη χώρα μας το 13% των περιστατικών καρκίνου. Αυτός ήταν και ο λόγος που, όπως είπε, ο Δήμος Πειραιά αγκάλιασε την εκδήλωση της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου και την έθεσε υπό την αιγίδα του. Εξήρε, μάλιστα, την Επιτροπή επειδή, όπως ανέφερε, «πρωτοτυπεί στο θέμα της ενημέρωσης και προσφέρει στους δημότες μας πρωτοποριακές μεθόδους ενημέρωσης, όπως η εγκατάσταση προσομοίωσης εντέρου, που βρίσκεται στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου».

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, κος Νικόλαος Πλατανησιώτης.

Σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες του Πειραιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου που ήταν τοποθετημένη στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου και να ενημερωθούν από ιατρούς γαστρεντερολόγους για τον καρκίνο παχέος εντέρου και τη δυνατότητα πρόληψής του.

Η συγκεκριμένη δράση εντασσόταν στην καμπάνια που έχει εγκαινιάσει από το 2015 η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», και έχει ως στόχο να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών (πάνω από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν την κολονοσκόπηση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου επισημαίνει πως πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές!