ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μύδια και οι αχιβάδες παθαίνουν καρκίνο και μάλιστα μεταδοτικό!

Οι καρκίνοι είναι διαδεδομένοι στα θαλάσσια δίθυρα (μύδια, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, πίννες, κυδώνια κ.α.) και μάλιστα μπορούν να μεταδοθούν από το ένα είδος στο άλλο.

Τα μύδια και οι αχιβάδες παθαίνουν καρκίνο και μάλιστα μεταδοτικό!

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία αυτά τα δημοφιλή είδη της θάλασσας πάσχουν από μια νεοπλασία που μοιάζει με τη λευχαιμία και η οποία είναι μεταδοτική, όχι στον άνθρωπο, αλλά σε άλλα παρεμφερή είδη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοχημείας Στέφεν Γκοφ του Τμήματος Μικροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, συνέλεξαν μύδια, κυδώνια και αχιβάδες από διάφορες τοποθεσίες του Καναδά και της Ισπανίας και τα εξέτασαν για καρκίνο.

Οι γενετικές, ιστολογικές και άλλες αναλύσεις έδειξαν την παρουσία καρκινικών κυττάρων σε ορισμένα από τα δείγματα, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταδοτικότητά τους μεταξύ διαφορετικών ειδών.

bigstock Group Of Fresh Clams And Cockl 104435300

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η μετάδοση του καρκίνου και μάλιστα ανάμεσα σε διαφορετικά είδη μπορεί να είναι πιο κοινή απ’ ό,τι είχε θεωρηθεί μέχρι σήμερα. Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, αυτοί οι μεταδοτικοί καρκίνοι δείχνουν την αξιοσημείωτη ικανότητα των όγκων να προσαρμόζονται, να επιβιώνουν και να εξαπλώνονται.

Οι βιολογικοί μηχανισμοί εξάπλωσης και μετάδοσης του καρκίνου στα θαλάσσια δίθυρα παραμένουν άγνωστοι. Μια πιθανότητα είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα επιπλέουν ελεύθερα στη θάλασσα και διεισδύουν στους θαλάσσιους οργανισμούς μέσω της πεπτικής ή αναπνευστικής οδού.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν οκτώ μεταδοτικούς καρκίνους στη φύση: έναν στα σκυλιά, δύο στους «διαβόλους της Τασμανίας» και πέντε στα μαλάκια. Δεν αποκλείουν ότι μελλοντικά θα βρουν και άλλες περιπτώσεις, αν και –έως τώρα τουλάχιστον– η μεταδοτικότητα του καρκίνου θεωρείται εξαίρεση. Το μεγάλο ερωτηματικό –και ο μεγάλος φόβος– είναι κατά πόσο είναι εύκολο να υπάρξει μετάδοση του καρκίνου και στους ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Οι 6 «μεταδοτικοί» τύποι καρκίνου