ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και πάλι στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Τέσσερις ιδιαίτερα πρωτοποριακές επιστημονικές εργασίες ρομποτικής χειρουργικής παρουσίασε στο 24ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES), που πραγματοποιήθηκε στις 15-18 Ιουνίου στο Άμστερνταμ ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Καθηγητής του Ohio State University των ΗΠΑ, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής και Βαριατρικής Χειρουργικής και Επιστημονικός Διευθυντής σε ιδιωτικό Κέντρο.

Η Ελλάδα πρωτοπορεί και πάλι στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης με τους συνεργάτες του (Σ. Χειρίδη, Π. Χρυσοχέρη, Φ. Αντωνακόπουλο, Π. Χειρίδη, Χ. Χαριτόπουλο και Π. Φερέτο) συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, με τις εργασίες τους που παρουσιάστηκαν υπό μορφή video.

Οι εργασίες βασίζονταν στη μεγάλη εμπειρία τους στη λαπαροσκοπική χειρουργική, με περισσότερες από 15.000 επεμβάσεις, και στη ρομποτική χειρουργική, που ξεπερνά τις 1500 επεμβάσεις, με άριστα αποτελέσματα.

Η πρώτη εργασία αφορούσε στην τεχνική του για τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, ως εξέλιξη της λαπαροσκοπικής, στην αντιμετώπιση, με πλέγμα, της βουβωνοκήλης και της κήλης των αθλητών. Η τεχνική παρουσιάζει άριστα αποτελέσματα, ειδικά στα δύσκολα περιστατικά, όπως σε υποτροπές μετά από ανοιχτές επεμβάσεις.

Ο Δρ Κωνσταντινίδης έχει ήδη στο ενεργητικό του πάνω από 4000 λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις για βουβωνοκήλες (τεχνική TEP αλλά και TAPP), πάνω από 800 επεμβάσεις για μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες και κήλες κοιλιακών τοιχωμάτων καθώς και περισσότερες από 650 επεμβάσεις για κήλες αθλητών (Sportsman's hernia, σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών), με ποσοστό υποτροπής κάτω του 1%.

e48b6786a535ba51d9d09f9fa7a91046 XL

Η δεύτερη εργασία αφορούσε στη δια μέσου μίας τομής ρομποτική χειρουργική και τα άριστα αποτελέσματα της. Η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο στη συγκεκριμένη τεχνική (Single Site Robotic Surgery), με περισσότερες από 350 επεμβάσεις που αφορούσαν κυρίως χολοκυστεκτομές. Σημειώνεται ότι, ο Δρ. Κωνσταντινίδης ήταν ο πρώτος παγκοσμίως που εφάρμοσε την τεχνική το 2011.

Η τρίτη εργασία αφορούσε στην πρώτη ρομποτική αποκατάσταση γαστρικού Bypass "ROUX EN O" σε ασθενή με συνεχή αλκαλική παλλινδρόμηση που πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά διεθνώς χρησιμοποιήθηκε το σύστημα da Vinci SI HD και η ρομποτική τεχνική για την αποκατάσταση του προβλήματος αυτού και τη μετατροπή της επέμβασης στο σωστό γαστρικό bypass, με απόλυτη επιτυχία. Το video της επέμβασης αυτής θεωρήθηκε από τα κορυφαία του συνεδρίου και απέσπασε θερμά σχόλια καθώς και διάκριση από τους συμμετέχοντες.

Η τέταρτη εργασία παρουσίασε τη δεκαετή εμπειρία της ομάδας στη ρομποτική χειρουργική του στομάχου για καλοήθεις παθήσεις αλλά και καρκίνο στομάχου.

Η ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα, με σχεδόν 1000 λαπαροσκοπικές και ρομποτικές επεμβάσεις για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλλινδρόμησης, με άριστα αποτελέσματα. Η ρομποτική γαστρεκτομή και ο λεμφαδενικός καθαρισμός για καρκίνο στομάχου και κατώτερου οισοφάγου, χωρίς τομή στην άνω κοιλιά, οδήγησε σε ελαχιστοποίηση των διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως λοιμώξεις, αιμορραγίες, επανεπεμβάσεις αλλά και γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση.

4db1d02a5129cfd6f02061ac4d13a250 XL

Διαβάστε ακόμη:

Κήλη: Γατί είναι καλύτερη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ