ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Θάνατος μουσικού από… μουχλιασμένη γκάιντα

Μουσικοί, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τα πνευστά σας! Ένας άνδρας 61 ετών πέθανε στη Βρετανία επειδή εισέπνεε, πιθανόν επί χρόνια, μανιτάρια που είχαν φυτρώσει στην γκάιντά του.

Βρετανία: Θάνατος μουσικού από… μουχλιασμένη γκάιντα

Ο μουσικός έπαιζε καθημερινά την γκάιντά του και υπέφερε από ξερόβηχα και δυσκολία στην αναπνοή, εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Thorax.

Η κατάστασή του ωστόσο βελτιώθηκε ξαφνικά όταν έμεινε για τρεις μήνες στην Αυστραλία, όπου είχε πάει χωρίς το όργανό του, με αποτέλεσμα οι γιατροί να σκεφτούν να εξετάσουν την γκάιντα πιο επισταμένα.

Αναλύσεις έδειξαν τότε την παρουσία μανιταριών πολλών τύπων σε διάφορα μέρη του οργάνου. Παρά τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ο μουσικός απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2014 και η νεκροψία αποκάλυψε σημαντικές βλάβες στους πνεύμονες.

Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση πνευμονοπάθειας από υπερευαισθησία η οποία προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από μανιτάρια που εισέπνεε ένας παίκτης γκάιντας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Οι παίκτες πνευστών οφείλουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να τα καθαρίζουν τακτικά» υπογραμμίζει η μελέτη, προειδοποιώντας κατά της παρουσίας μούχλας και άλλων μυκήτων.

Το ιδανικό «είναι να τα σκουπίζεις καλά με βαμβάκι έπειτα από κάθε χρήση» ώστε να μην εγκατασταθεί η υγρασία, συμβουλεύει στο BBC ο Άντριου Μπόβα, υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Γκάιντας της Γλασκώβης.

Διαβάστε επίσης:

Ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής μειώνει το στρες

Η συμμετοχή σε χορωδία ενισχύει το ανοσοποιητικό!

Όταν η μουσική προκαλεί διέγερση παρόμοια με αυτή του σεξ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ