ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική η συμβολή του ύπνου στη μνήμη μας

Η μνήμη και ο ύπνος συνεργάζονται με τον τρόπο τους, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να θυμόμαστε καλύτερα αυτά που μάθαμε την προηγούμενη, κυρίως εκείνα τα πράγματα που έχουν αξία για εμάς, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Σημαντική η συμβολή του ύπνου στη μνήμη μας

Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει πολλαπλές ενδείξεις πως ο ύπνος βοηθά την μνήμη και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει, Επιπλέον, δείχνει για πρώτη φορά ότι ο ύπνος πρωτίστως ενισχύει τις πληροφορίες και τις εμπειρίες στις οποίες κάθε άνθρωπος δίνει αυξημένη σημασία, έτσι ώστε αυτές να γίνουν τμήμα της μακρόχρονης μνήμης στον εγκέφαλο.

bigstock Power Of Human Mind 98808521

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπλακγκρόου, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και θα κάνουν ανάλογη δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον ύπνο Journal of Sleep Research.

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με 81 Βρετανούς (μη Ουαλούς) εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν λέξεις της –κελτικής προέλευσης– ουαλικής γλώσσας και, στη συνέχεια, να τις θυμηθούν αφότου είχαν περάσει 12 ώρες. Όσοι είχαν μάθει τις λέξεις το απόγευμα και μετά είχαν κοιμηθεί, τις θυμούνταν καλύτερα το επόμενο πρωί, σε σχέση με όσους είχαν μάθει τις λέξεις το πρωί, οι οποίοι τις θυμούνταν λιγότερο το απόγευμα.

Επιπροσθέτως, η θετική επίδραση του ύπνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε όσους είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον τους, τόσο καλύτερη ήταν η μνήμη τους μετά τον ύπνο.

Παραμένει ασαφές ποιον ακριβώς ρόλο παίζουν τα όνειρα στη μνήμη και κατά πόσο ένας ύπνος χωρίς καθόλου όνειρα επίσης βοηθά να θυμάται κανείς καλύτερα όσα έμαθε. Πάντως, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ονειρεύονται πράγματα με συναισθηματική σημασία γι' αυτούς, τα οποία συνέβησαν μέσα στη μέρα.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τροφές για περισσότερο και καλύτερο ύπνο

Πολλές ώρες ύπνου: Οι 6 κίνδυνοι για την υγεία

Νιώθετε ότι πέφτετε ενώ κοιμάστε; Δείτε γιατί!