ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πρωταθλητές» στον τζόγο και στο αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές

«Πρωταθλητές» στον τζόγο και στο αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές

Διπλάσιοι Έλληνες μαθητές δηλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο ή σε άλλους χώρους σε σχέση με παιδιά ίδιας ηλικίας στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή έρευνα ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), η οποία καταγράφει τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των 16χρονων μαθητών σχετικά με ουσίες όπως τα οινοπνευματώδη, τη χρήση του διαδικτύου και τον τζόγο. Όσο για το αλκοόλ, οκτώ στους δέκα εφήβους (80%) στην Ευρώπη έχουν δοκιμάσει αλκοόλ, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 95%.

Για την έκθεση συλλέχθηκαν στοιχεία από 96.043 μαθητές σε 35 χώρες μέσω ερωτηματολογίων. Η χώρα μας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών ηλικίας 15-16 ετών από 175 λύκεια της χώρας.

Η κατανάλωση αλκοόλ εμφανίζει γενικώς μείωση στην Ευρώπη, ωστόσο παραμένει υψηλή μεταξύ των εφήβων όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδόν οι μισοί νέοι (47%) –περισσότερα αγόρια απ’ ό,τι κορίτσια– έχουν πιεί αλκοόλ σε ηλικία 13 ετών ή μικρότερη, ενώ ένα στα 12 παιδιά έχει μεθύσει στα 13 του. Τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ πίνουν οι βορειοευρωπαίοι νέοι (Δανοί, Εσθονοί, Σουηδοί, Φινλανδοί). Σχεδόν τα τρία τέταρτα (75%) των νέων στην Ελλάδα ανέφεραν ότι ήπιαν αλκοόλ τον τελευταίο μήνα, έναντι μέσου όρου 48% στην Ευρώπη.

bigstock Boy with a bottle of drink ci 38096236

Οι έφηβοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσο όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Από την άλλη, το 14% των Ευρωπαίων εφήβων έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια με χρήματα στο διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά κατά το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο ποσοστό νέων που έχουν παίξει έστω μια φορά (30%) και το μεγαλύτερο ποσοστό τακτικών online «τζογαδόρων» (16%) κατά το τελευταίο έτος βρίσκεται στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η κυρία Ά. Κοκκέβη, Ομοτ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στο ΕΠΙΨΥ: «Οι εξαρτητικές συμπεριφορές που αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων θα λέγαμε ότι δεν εμφανίζουν σημαντικές αρνητικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Η αλματώδης όμως αύξηση στο διάστημα αυτό των τεχνολογιών, και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους αυτόν τον ούτως ή άλλως ευάλωτο πληθυσμό. Τα ευρήματα της έρευνας ESPAD θέτουν προκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες –και ιδιαίτερα στη χώρα μας– τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και να αναπτύξουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης».

BEST OF NETWORK

Κρούσματα σήμερα: 1.747 νέα - Στους 121 οι θάνατοι, στους 606 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις: Έτοιμος να «χτυπήσει» την Ελλάδα ο Ερντογάν

Κρούσματα σήμερα: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται - Θρίλερ με τη Θεσσαλονίκη

Άρση lockdown: Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα - Τι θα ισχύσει με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Όλα τα μυστικά για τις τραπεζικές θυρίδες – Τι διδάσκει το colpo grosso του Ψυχικού

Lockdown: Μόνο έτσι θα βγούμε από τα σπίτια μας - Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Κορονοϊός: Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία - Στήνουν ΜΕΘ σε θαλάμους

Συγκλονιστικός πατέρας: «Κόψτε μου το ρεύμα σε μια ώρα, να τελειώσει ο γιος μου το μάθημα» (Vid)

Χαμός στον αέρα εκπομπής: Καυγάς του Αλέξη Γεωργούλη με δημοσιογράφο

Κορονοϊός - Κοζάνη: Η φωτογραφία από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο που έγινε viral

Νεκρός από κορονοϊό ο Βασίλης Blue Σωτηρίου

Κορονοϊός: Απίστευτο περιστατικό - Το sms στο 13033 που έστειλε Ελληνίδα μάνα!