ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνας παιδοψυχίατρος της διασποράς κοντά στα παιδιά-θύματα πολέμου, βίας & φτώχειας

Έλληνας παιδοψυχίατρος της διασποράς κοντά στα παιδιά-θύματα πολέμου, βίας & φτώχειας

Ένας ελληνικής καταγωγής παιδοψυχίατρος, ο Πάνος Βοστάνης, καθηγητής του Τμήματος Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, θα ξεκινήσει μια «Οδύσσεια» σε οκτώ χώρες σε έξι ηπείρους, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα τόσα παιδιά που πέφτουν θύματα συγκρούσεων, βίας και φτώχειας.

Προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά των προσφύγων, ο Βοστάνης θα ξεκινήσει το ταξίδι του από την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου. Θα συνεχίσει στην Κωνσταντινούπολη (για τα παιδιά των δρόμων και των προσφύγων), την Τζακάρτα της Ινδονησίας (για τα ορφανά παιδιά), το Σίδνεϊ της Αυστραλίας (για παιδιά των αυτοχθόνων Αβοριγίνων), το Σικάγο των ΗΠΑ (για τους ανήλικους άστεγους), το Καμπίνας της Βραζιλίας (για τα παιδιά στις φαβέλες), το Νακούρου της Κένυας (για τα παιδιά-θύματα των εθνοτικών συγκρούσεων) και το Νταρ Ελ Σαλάαμ της Τανζανίας (για τα παιδιά των δρόμων).

bigstock Return Into Kobane 87672899

Το ταξίδι γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Επίγνωση του Κόσμου για τα Παιδιά με Τραύμα» (World Αwareness for Children in Trauma - WACIT), το οποίο αποσκοπεί στο να παράσχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε ποικίλες τραυματικές εμπειρίες. Προηγήθηκε μια σειρά σχετικών δράσεων την περίοδο 2015-16 με πρωτοβουλία του ίδιου του Βοστάνη.

«Το όραμά μας είναι να υλοποιήσουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για κάθε παιδί που έχει βιώσει τέτοιες ακραία αρνητικές εμπειρίες. Είναι η πρώτη φορά που θα παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο είδος βοήθειας στα παιδιά αυτά που έχουν εκτεθεί στις πιο σοβαρές μορφές τραυμάτων σε διαφορετικές χώρες και κοινωνικο-πολιτισμικά περιβάλλοντα» δήλωσε ο ίδιος.

bigstock People In Refugee Camp 87672818

Μέσα από ειδικά εργαστήρια, συμμετοχή σε αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις, καθώς και άλλες δράσεις, θα επιδιωχθεί να έλθει το θέμα παιδιών-θυμάτων στο προσκήνιο.

Κεντρική φωτογραφία: Facebook

BEST OF NETWORK

PlusQueen