ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απουσία του γονέα λόγω θανάτου ή διαζυγίου «σπρώχνει» τα παιδιά στις καταχρήσεις

Η απουσία του γονέα λόγω θανάτου ή διαζυγίου «σπρώχνει» τα παιδιά στις καταχρήσεις

Τα παιδιά που έχουν χάσει κάποιον από τους γονείς τους εξαιτίας θανάτου ή διαζυγίου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα σε πολύ μικρή ηλικία, προτού καν γίνουν έφηβοι, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια, άσχετα από την ηλικία που το παιδί βίωσε την απουσία και ανεξάρτητα από το αν έχασε τη μητέρα ή τον πατέρα του.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η απώλεια του γονέα αυξάνει τον κίνδυνο για αλκοόλ, κάπνισμα και ναρκωτικά στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά ακόμη και την προεφηβεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ρεμπέκα Λέισι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 παιδιά ηλικίας ενός έως 11 ετών (στην ηλικία αυτή τα παιδιά ρωτήθηκαν αν έπιναν αλκοόλ ή έκαναν χρήση ναρκωτικών).

Ως απώλεια θεωρήθηκε η απουσία ενός βιολογικού γονέα προτού το παιδί γίνει επτά ετών, κάτι το οποίο συνέβαινε σε περίπου 25% των παιδιών. Στην ηλικία των 11 ετών είχαν καπνίσει το 3,6% των αγοριών και το 1,9% των κοριτσιών, ενώ είχαν πιεί αλκοόλ το 15% των αγοριών και το 11% των κοριτσιών.

Η μελέτη υπέδειξε ότι τα παιδιά που είχαν χάσει έναν από τους γονείς τους πριν τα επτά τους είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν αρχίσει να καπνίζουν σε σχέση με τα άλλα παιδιά που δεν είχαν βιώσει τέτοια απώλεια, ενώ ήταν 46% πιθανότερο να έχουν αρχίσει να πίνουν αλκοόλ.

Τα παιδιά που είχαν χάσει τον πατέρα ή τη μητέρα τους λόγω θανάτου ήταν λιγότερο πιθανό να πίνουν αλκοόλ σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν χωρίσει. Ωστόσο, τα παιδιά που είχαν βιώσει την απώλεια λόγω θανάτου φάνηκε να είναι 12 φορές πιθανότερο να μεθάνε όταν πίνουν, σε σχέση με παιδιά που έχουν βιώσει την απώλεια εξαιτίας διαζυγίου των γονιών.

Διαβάστε επίσης:

«Πρωταθλητές» στον τζόγο και στο αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές

BEST OF NETWORK

PlusQueen