ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκε ο μητρικός θηλασμός λόγω της κρίσης

Σημαντικά ποσοστά αύξησης καταγράφει ο μητρικός θηλασμός στη χώρα μας από το 2011, γεγονός στο οποίο έχει συντελέσει και η κρίση.

Αυξήθηκε ο μητρικός θηλασμός λόγω της κρίσης

Αυτό δήλωσε η Διεθύντρια Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Υπεύθυνη του Εθνικού Προγράμματος Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού «Αλκυόνη», Ιωάννα Αντωνιάδου, σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού, αλλά και τον Πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό που πραγματοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της χώρας, η κα Αντωνιάδου σημειώνει ότι μετά τα θλιβερά ποσοστά θηλασμού στο 0,8% τον έκτο μήνα του βρέφους, που διαπίστωσε στοχευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το 2009, υπήρξε μία μεγάλη κινητοποίηση από το 2011 με το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ και μια σειρά από δράσεις με φορείς, πολιτεία, μητέρες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας.

«Η κινητοποίηση αυτή επέφερε την αύξηση του μητρικού θηλασμού, στην οποία όμως συνετέλεσε και η κρίση, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες δεν δουλεύουν, αλλά και το κόστος για την αγορά γάλακτος είναι για κάποιους πολύ σημαντικό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ μια μελέτη υγείας στην οποία φαίνεται ότι τα ποσοστά θηλασμού στη χώρα μας πλησιάζουν το ποσοστό που ισχύει διεθνώς και είναι στο 36%».

Ακόμη και σήμερα διώκονται πολλές θηλάζουσες από δημόσιους χώρους

Με αφορμή τη δράση ακτιβισμού και τις θηλάζουσες σε κοινή θέα, η κυρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στην οπισθοδρομική θεώρηση του θέματος από μέρος της ελληνικής κοινωνίας: «Φυσικά και δεν δέχονται τις γυναίκες που θηλάζουν. Έχουμε πολλές μαρτυρίες γυναικών που τις έχουν διώξει από καφετέριες, εμπορικά κέντρα, από το δρόμο που τις κοιτάζουν περίεργα όταν θηλάζουν το μωρό τους».

Προς θεσμοθέτηση χώρος άντλησης μητρικού γάλακτος και δύο διαλείμματα στο χώρο εργασίας

Όσον αφορά το θέμα του θηλασμού στο χώρο εργασίας, η κα Αντωνιάδου επισημαίνει ότι οι γυναίκες είναι όλο και πιο πολύ σε εργασιακή ομηρία και πρέπει να γυρίζουν πολύ νωρίτερα στη δουλειά τους απ' ότι τους επιτρέπουν τα δικαιώματά τους. «Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος άντλησης γάλακτος. Είμαστε σε επαφή με τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, προς την κατεύθυνση να βγει μία διυπουργική απόφαση, έτσι ώστε οι γυναίκες που γυρίζουν πριν από τον έκτο μήνα στη δουλειά τους, να έχουν δύο διαλέιμματα μέσα στην ημέρα τους, τα οποία να μην τους αφαιρούνται από την άδεια μητρότητας, για να μπορούν να αντλούν το γάλα τους. Κι αυτό χρειάζεται απλά μία πολυθρόνα κι ένα ψυγείο, στο πλαίσιο βέβαια μίας ιδιωτικότητας. Είναι σε διαβούλευση το θεμα αυτό».

Υπουργική απόφαση για έγγραφη συναίνεση της μητέρας όταν δίνεται ξένο γάλα στο βρέφος

«Όπως επίσης έχουμε να περιμένουμε την ψήφιση, είναι στο γραφείο του Υπουργού Υγείας αυτή τη στιγμή, της υποχρεωτικής έγγραφης συναίνεσης της μητέρας, όταν δίνεται στο παιδί της ξένο γάλα στο μαιευτήριο. Στα μαιευτήρια αυτό γίνεται συχνά ερήμην της μητέρας και η συνήθης δικαιολογία είναι η χαμηλή πρόσληψη βάρους του βρέφους. Αυτό θα πρέπει να τονίσω, αντίκειται στο δικαίωμα του μωρού να θηλάσει. Όπως μία γάτα δεν θα έτρωγε το γάλα του σκύλου, έτσι δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το ανθρώπινο πλάσμα πρέπει να τρώει το γάλα της αγελάδας. Εμείς περιμένουμε τον υπουργό να το υπογράψει, για να βγει η υπουργική απόφαση, ώστε σε κάθε μαιευτήριο να υπάρχει έγγραφη συναίνεση».

Το έργο της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ»

«Απευθυνθήκαμε στις μητέρες βγάζοντας έναν έντυπο οδηγό για τους γονείς ο οποίος μοιράστηκε σε κάθε μητέρα που γέννησε τα τελευταία τρία χρόνια σε δημόσιο ή ιδιωτικό μαιευτήριο στην Ελλάδα. Λειτουργήσαμε μία τηλεφωνική γραμμή το 10525 όπου παρέχει υποστήριξη για τις δυσκολίες ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στο θηλασμό. Κάναμε περισσότερα από 15 εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας για το μητρικό θηλασμό. Απευθυνθήκαμε στις δομές, δήμους, περιφέρειες ώστε να αναπτυχθούν χώροι θηλασμού, αλλά και σχετικές δράσεις. Απευθυνθήκαμε στις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και υπάρχουν πάνω από 50 συμβουλευτικά ιατρεία θηλασμού, τα οποία λειτουργούν με το υλικό που τους έχουμε στείλει».