ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Νο1 αιτία μειωμένης όρασης και τύφλωσης στην Ελλάδα

Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016 είναι Eyes on Diabetes («με το βλέμμα στραμμένο στον διαβήτη») και οι φετινές δραστηριότητες εστιάζουν στη σημασία του προληπτικού ελέγχου ώστε η διάγνωση για τον διαβήτη τύπου 2 να γίνεται έγκαιρα και η θεραπεία να ξεκινά αμέσως για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, τονίζει το ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστασης Τυφλών), με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. 

Σακχαρώδης Διαβήτης: Η Νο1 αιτία μειωμένης όρασης και τύφλωσης στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) παρουσιάζει τα εξής στατιστικά στοιχεία για το 2015, σύμφωνα με το Κέντρο:

- 415 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια –ένας στους δέκα ενήλικες– έως το 2040.
- Έως και το 70% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εκδηλωθούν χάρη στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.
- Ένα στα δύο άτομα που δεν λαμβάνει έγκαιρη διάγνωση είναι επιρρεπές σε επιπλοκές που προκαλούν σημαντικές αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.
- Σε πολλές χώρες ο διαβήτης αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
- Από τα 415 εκατομμύρια ενήλικων διαβητικών στον κόσμο, πάνω από το ένα τρίτο θα εκδηλώσουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην όραση ή και τύφλωση.
- Πάνω από 93 εκατομμύρια ενήλικες διαβητικούς (ένας στους τρεις διαβητικούς) πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
- Ο έγκαιρος εντοπισμός και η έγκαιρη παρέμβαση προς αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, είναι δυνατό να αποτρέψουν την απώλεια της όρασης και να περιορίσουν τον αντίκτυπο του διαβήτη στον ασθενή.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και σε συνεργασία με άλλους φορείς:

- ενημερώνει το κοινό σχετικά με την τύφλωση και την μειωμένη όραση ως μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας
- εστιάζει στην σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης των αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν σε οπτική αναπηρία
- διαμορφώνει προγράμματα υποστήριξης και δράσεις με στόχο τη μείωση των συνεπειών της απώλειας όρασης.