ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παιδί & γνώση: Τα οφέλη από το διάβασμα με τη μητέρα

Ιδιαίτερα θετική για την ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού είναι η συμβολή της μητέρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας βρετανικής μελέτης.

Παιδί & γνώση: Τα οφέλη από το διάβασμα με τη μητέρα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και από το Πανεπιστήμιο του Essex κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία σχετικά με 8.000 παιδιά και τις μαμάδες τους, που συγκεντρώθηκαν σε περίοδο 16 ετών.

Ο στόχος της έρευνάς τους ήταν να βρουν τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

bigstock Parent teaches a child to writ 131243111

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και μισή ώρα καθημερινού διαβάσματος με τη μαμά, κάνει τα παιδιά εξυπνότερα.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά στα οποία η μητέρα τους διαβάζει λογοτεχνία τουλάχιστον για μισή ώρα κάθε μέρα ή κάνουν μαζί το διάβασμα του σχολείου, στις ηλικίες ανάμεσα στα 3,5 και στα 7, φαίνεται να έχουν καλύτερες γνωστικές ικανότητες, επίδραση που διατηρείται και μέχρι την ενηλικίωση.

Τα συγκεκριμένα παιδιά μάλιστα τα πηγαίνουν καλύτερα τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στον χώρο εργασίας.

Επίσης τα παιδιά που περνάνε χρόνο με τη μητέρα τους, κυρίως κάνοντας μαζί της ευχάριστα πράγματα, όπως το να κάνουν βόλτες, να τραγουδάνε ή να ζωγραφίζουν, έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Αυτά τα παιδιά καταφέρνουν να ενσωματώνονται καλύτερα σε ομάδες και είναι πολύ λιγότερο επιθετικά.

Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι παιδιά από λιγότερο ευνοημένες οικογένειες μπορούν να βελτιώσουν πολύ το επίπεδό τους όταν οι μητέρες τους περνάνε αρκετό χρόνο μαζί τους.

Διαβάστε επίσης:

Οι 12 συμβουλές για το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι