ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ερευνήτρια Κων. Φαλλίδα μιλά στο onMed για το σημαντικό βραβείο της Bayer Science

Η Ελλάδα της καινοτομίας, της έρευνας και της ελπίδας είναι εδώ, επιμένει και δεν τα εγκαταλείπει, όσο και εάν τα πράγματα είναι ακόμη πολύ δύσκολα και οριακά - συνεπεία της παρατεταμένης ύφεσης - για τους Έλληνες και δη τους νέους επιστήμονες.

Η ερευνήτρια Κων. Φαλλίδα μιλά στο onMed για το σημαντικό βραβείο της Bayer Science

Πριν μερικές ημέρες, δύο Έλληνες επιστήμονες, ο Ραφήλ-Νικόλαος Τασάκης και η Κωνσταντίνα Φαλλίδα, επιλέχτηκαν, ύστερα από μία αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης περίπου 500 αιτήσεων, να συμμετάσχουν στα Διεθνή Προγράμματα Επιχορήγησης Έρευνας του Bayer Science and Education Foundation.

Λαμβάνοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά και υποστήριξη από ειδικούς ανθρώπους της Bayer, οι δύο Έλληνες ερευνητές έχουν τη δυνατότητα μέσω του προγράμματος να αναπτύξουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση της υγείας και των συνθηκών ζωής του ανθρώπου.

Το onMed, μίλησε με την κυρία Κωνσταντίνα Φαλλίδα, για το τι σημαίνει το βραβείο αυτό για την ίδια και την έρευνά της, αλλά και για όλους τους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι ταλανίζονται και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, καθώς οι δρόμοι στην χώρα μας είναι κλειστοί για καριέρα και για την επόμενη δημιουργική ημέρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της, θα επιδιώξει να κάνει καριέρα στη φαρμακευτική βιομηχανία και με την χρηματοδότηση αυτή, είναι ελεύθερη να δημιουργήσει απρόσκοπτα. Οι Έλληνες φοιτητές σε καμία περίπτωση δεν υστερούν έναντι φοιτητών από άλλες χώρες, αλλά έχουν πολλά προσόντα και αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την αξία τους, τονίζει η νεαρή φοιτήτρια η οποία εκφράζει την μεγάλη της χαρά και ικανοποίηση για το βραβείο της Bayer.

Η κυρία Φαλλίδα, εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο γερμανικό κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στη Χαϊδελβέργη ερευνώντας κατά πόσο η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Πείτε μας μερικά λόγια για τα Προγράμματα Επιχορήγησης Έρευνας από το Bayer Science and Education Foundation. Εσείς πώς ενημερωθήκατε; Τι ήταν αυτό που σας κινητοποίησε να καταθέσετε αίτηση;

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον συνεχώς τις εξελίξεις και τις σχετικές ανακοινώσεις γύρω από την επιστήμη μου, γιατί επιθυμώ να είμαι όσο γίνεται περισσότερο ενημερωμένη καταφεύγοντας πολλές φορές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από εκεί πληροφορήθηκα τη σχετική προκήρυξη και σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για εμένα και την ομάδα μου, αν προκρινόμουν, να συνεχίσω απρόσκοπτα την έρευνά μου, η οποία είναι καινοτόμος και πρωτότυπη, αλλά και αρκετά κοστοβόρος. Θεώρησα λοιπόν ότι αν μπορούσα να εξασφαλίσω μια νέα πηγή χρηματοδότησης οποιοδήποτε εμπόδιο οικονομικής φύσης που θα προέκυπτε στο μέλλον, θα μπορούσε να παρακαμφθεί. Έτσι αποφάσισα χωρίς δισταγμό ναι συμμετάσχω μη φειδώμενη χρόνου, κόπου κι εξόδων.

Ποιο είναι το αντικείμενο της έρευνας με το οποίο θα ασχοληθείτε;

Από τον Ιανουάριο του 2015 εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή στο γερμανικό κέντρο έρευνας για τον καρκίνο στη Χαϊδελβέργη (German Cancer Research Center, DKFZ) στο εργαστήριο του καθηγητή κ. Harald zur Hausen (Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας 2008). Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα μας έχει απομονώσει πάνω από 20 κυκλικά μονόκλωνα μόρια DNA από αγελαδινό γάλα, ορό αγελάδος, καθώς και από δείγματα αίματος και ιστού από ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο μεγάλος βαθμός ομοιότητας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες υποδεικνύει την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ως πιθανό τρόπο μετάδοσής τους στους ανθρώπους. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε αν η θεωρία αυτή είναι αληθής αναλύοντας δείγματα ιστών καρκίνου του μαστού με την εφαρμογή αλληλούχισης νέας γενιάς (Next Generation Sequencing).

Όπως γνωρίζουμε ο ανταγωνισμός για μία θέση στα προγράμματα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Φέτος, υπήρξαν περίπου 500 αιτήσεις από φοιτητές. Πείτε μας μερικά λόγια για τη διαδικασία επιλογής; Τι πιστεύετε ότι έπαιξε ρόλο στην επιτυχία σας;

Γνώριζα πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι πιθανότητες επιτυχίας πολύ μικρές. Δεν υπήρξε δεύτερη σκέψη όμως μέσα μου ως προς το να καταθέσω αίτηση, γιατί είχα πεποίθηση και εμπιστοσύνη στο θέμα μου, το οποίο θεωρώ, όπως και η επιτροπή που με προέκρινε, εξαιρετικά ενδιαφέρον και το κυριότερο ότι θετική έκβασή του θα είναι ευεργετική κι επωφελής για την υγεία και την ανθρώπινη κοινωνία, αφού πιθανόν να δοθεί απάντηση σε καίρια ερωτήματα. Η διαδικασία της επιλογής ήταν για εμένα μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εμπειρία, καθώς βρέθηκα στη θέση να προσπαθήσω να πείσω την επιτροπή αξιολόγησης μέσα από ένα κείμενο 250 λέξεων για την αξία και σημασία της έρευνάς μου. Η δε συνέντευξη θεωρώ ότι μου άνοιξε νέους ορίζοντες.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, δύο Έλληνες φοιτητές, μεταξύ αυτών κι εσείς, κατάφεραν να επιλεχθούν και να είναι ανάμεσα στα άτομα που θα συμμετάσχουν στα διεθνή Προγράμματα Επιχορήγησης Έρευνας του Bayer Science and Education Foundation. Αυτό αποτελεί μία σημαντική επιτυχία. Πιστεύτε στο επίπεδο και τις ικανότητες των Ελλήνων φοιτητών;

Όταν βρέθηκα για πρώτη φορά στο DKFZ, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις προτροπές των καθηγητών στην Ελλάδα ότι διέθετα τις απαραίτητες γνώσεις και τις ικανότητες να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της θέσης, είχα ομολογουμένως αρκετό τρακ. Όμως πολύ γρήγορα το ξεπέρασα χάρη στην υποστήριξη του καθηγητή μου και των συνεργατών μου, αλλά και στα πρώτα θετικά αποτελέσματα της έρευνάς μου. Από τις γνωριμίες και τις σχέσεις μου με άλλους Έλληνες διδακτορικούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων) διεπίστωσα αντίστοιχες καταστάσεις: πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων, εργατικότητα, φιλομάθεια και αποφασιστικότητα να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από ατομική κυρίως προσπάθεια, αλλά και με στήριξη του περιβάλλοντός τους. Θεωρώ λοιπόν ότι οι Έλληνες φοιτητές σε καμία περίπτωση δεν υστερούν έναντι φοιτητών από άλλες χώρες, αλλά έχουν πολλά προσόντα και αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την αξία τους.

Ιδιαίτερα στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν κατευθύνονται τα απαραίτητα κονδύλια στην επιστημονική έρευνα. Θεωρείται σημαντική την ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση της εταιρείας Bayer, στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας;

Εκτιμώ ότι ο ρόλος οποιουδήποτε φορέα και πολύ περισσότερο της Bayer που είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες είναι όχι μόνο σημαντικός αλλά και αναγκαίος και πολλαπλά ευεργετικός, με το να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την έρευνα για την υγεία και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του ανθρώπινου αλλά και του ζωικού βασιλείου. Γιατί η εξασφάλιση της ζωής, η βελτίωση της υγείας, η οικονομική ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ είναι μέσα στην αποστολή την οποία εύχομαι πάντα να υλοποιεί και να πραγματώνει επ’ αγαθώ.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Ολοκληρώνοντας το διδακτορικό θα επιδιώξω να κάνω καριέρα στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αυτό ήταν το όνειρό μου από τον πρώτο χρόνο των σπουδών μου στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Πάτρας και προς εκεί κατευθύνθηκαν κι οι μετέπειτα επιλογές μου: για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές επέλεξα το πρόγραμμα «Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων» με έμφαση στην οργανική σύνθεση, ενώ με την απόκτηση εμπειρίας και σε βιολογικά θέματα πλέον, άνοιξε ένα ακόμα παιδίο έρευνας. Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσω να τα συνδυάσω με κάποιο τρόπο και να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται για καλύτερη ζωή και βελτίωση της υγείας.