ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι για νέο ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ

Δεκαοκτώ κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στο Λος Άντζελες τις τελευταίες εβδομάδες, σημαίνοντας συναγερμό για την αποφυγή ενός νέου ξεσπάσματος της μεταδοτικής νόσου σε αυτήν την περιοχή των ΗΠΑ, με τους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι σχεδόν κανένας από τους προσβληθέντες δεν είχε εμβολιαστεί.

Φόβοι για νέο ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ

Πριν από δύο χρόνια είχε σημειωθεί έξαρση ιλαράς στο Λος Άντζελες, η οποία είχε ξεκινήσει από την Ντίσνεϋλαντ που βρίσκεται κοντά στην περιοχή, με περισσότερα από 130 κρούσματα στην Καλιφόρνια και 159 σε όλη τη χώρα, μολονότι η νόσος θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Υγείας της κομητείας του Λος Άντζελες αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να «προβλέψει τη σοβαρότητα που θα έχει η σημερινή αυτή κρίση στο τέλος». Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές υπογράμμισαν ότι η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική και επικίνδυνη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα τα παιδιά, σε ανακοίνωση που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους.

Συνολικά, «16 από τα 18 κρούσματα είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στην ίδια κοινωνική ομάδα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Υγείας του Λος Άντζελες, Τζέφρι Γκουζενχάουζερ, με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.

Οι εφημερίδες του Λος Άντζελες γράφουν ότι τα κρούσματα αυτά διαπιστώθηκαν μεταξύ των μελών μιας κοινότητας ορθόδοξων Εβραίων. Ο Γκουζενχάουζερ δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο, αλλά υπογράμμισε ότι «οι κοινωνικές επαφές σε μια ομάδα ανθρώπων διευκολύνει την μετάδοση (του ιού) μεταξύ αυτών που δεν έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω του εμβολιασμού τους ή προηγούμενης μόλυνσής τους».

Η είδηση για τη νέα αυτή εστία μόλυνσης από ιλαρά γίνεται γνωστή μολονότι ένας νόμος στην Καλιφόρνια καθιστά εδώ και έξι μήνες υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των παιδιών σχολικής ηλικίας.

«Μολονότι ο νόμος επιτρέπει την προστασία της υγείας των παιδιών» σχολικής ηλικίας, «θα χρειαστεί καιρός έως ότου αυτό αποδώσει καρπούς για την ανοσία του συνόλου του πληθυσμού» συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός γονέων αρνείται εδώ και μερικά χρόνια να εμβολιάσει τα παιδιά του, επικαλούμενος μια σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και τον αυτισμό, κάτι το οποίο όλοι οι ειδικοί έχουν απορρίψει επανειλημμένα και κατηγορηματικά. Επίσης, αρκετοί γονείς προτιμούν πιο φυσικές μορφές θεραπείας, ενώ την ίδια ώρα άλλες κοινότητες αρνούνται τον εμβολιασμό λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Έντονη η ανησυχία του ΠΟΥ για τη «διστακτικότητα» απέναντι στα εμβόλια

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια, αιτία αναζωπύρωσης πολλών ασθενειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ