ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας - Ας το καταλάβουν Θεσμοί και ΕΕ

Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ και οι θεσμοί, είναι να αποδεχτούν την πραγματικότητα πως δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πορεύεται με τόσο χαμηλό ποσοστό δημόσιων δαπανών υγείας, να ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη όλων των χωρών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία και να ενισχύσει την προσπάθεια για διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και πάταξη της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.

Η Ελλάδα να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας - Ας το καταλάβουν Θεσμοί και ΕΕ

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας ως keynote speaker σε ευρωβουλευτές, με θέμα: «RESTORING THE HEALTHCARE OF GREECE».

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στα αδύναμα σημεία του συστήματος, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και των υγειονομικών να κρατήσουν όρθιο το σύστημα, για την κάλυψη των ανασφάλιστων και την φαρμακευτική πολιτική.

Για την πολιτική φαρμάκου ο ΓΓ τόνισε:

Η βιομηχανία να αποδεχτεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση, πως ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα για δίκαιη ανταμοιβή της καινοτομίας και της έρευνας που βρίσκεται ενσωματωμένη στα φαρμακευτικά προϊόντα, δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη ειδικής πολιτικής τιμών και διευκολύνσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση των νέων καινοτόμων φαρμάκων από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, και πως οι πολιτικές επιθετικής προώθησης και αθέμιτου επηρεασμού της συνταγογράφησης οφείλουν να σταματήσουν άμεσα.

Η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να διασφαλίζει την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στο φάρμακο που έχουν πραγματικά ανάγκη, να ενισχύσει ταυτόχρονα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για έλεγχο και αποτροπή κακών πρακτικών συνταγογράφησης με χρήση επιστημονικά αποδεκτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, να διασφαλίζει την όσο το δυνατό ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή να στηρίξει την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της έρευνας και των κλινικών μελετών με νέους σαφείς κανόνες για όλους.

Για το ΕΣΥ τόνισε μεταξύ άλλων:

Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ, χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ένα Σύστημα που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη Δημόσια Υγεία, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τις δομές αποθεραπείας και αποκατάστασης.

Ένα Σύστημα που δεν ξεχνά τον ολιστικό ορισμό του ΠΟΥ για την Υγεία, που θυμάται ότι η καλύτερη υγεία δεν ταυτίζεται πάντα με την παροχή περισσότερης ιατρικής φροντίδας, ότι υπάρχουν οι κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας (εργασία, εισόδημα, διαβίωση, διατροφή, εργασιακό και φυσικό περιβάλλον κλπ) που πρέπει να ενδυναμωθούν και ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι το μέσον για τη φροντίδα των ανθρώπων αλλά η Δημόσια Υγεία είναι ο τελικός σκοπός.

Για το Μνημόνιο ανέφερε:

Οι πολιτικές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την πλήρη απορρύθμιση και υποβάθμιση του συστήματος υγείας, διάλυση του ήδη ανεπαρκούς συστήματος ΠΦΥ, χαμηλούς μισθούς, αδιοριστία, αύξηση της επιβάρυνσης των ασθενών για την πρόσβαση στα φάρμακα τους, χρέη σε ιδιώτες παρόχους, εφαρμογή τεχνικών παραδοχής «ήττας» στον έλεγχο των φαρμακευτικών (και διαγνωστικών) δαπανών όπως το clawback και το rebate, και ενίσχυση της τάσης υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίου στο χώρο των υπηρεσιών υγείας σε βάρος των ατομικώς απασχολούμενων.

Δημιουργήθηκαν βεβαίως κάποια χρήσιμα εργαλεία ελέγχου (ηλεκτρονική συνταγογράφηση), αλλά τα φαινόμενα κατασπατάλησης και διαφθοράς συνεχίστηκαν και η εμμονή των θεσμών στη συνεχή μείωση τιμών των γενοσήμων (που σε ένα βαθμό ήταν αναγκαία) δεν έφερε τα αποτελέσματα που θεωρητικά οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής ανέμεναν.

Για το σύστημα που στέκεται όρθιο:

Το σύστημα στέκεται όρθιο κυρίως χάρη στην αυτοθυσία, την ηθική ακεραιότητα και το αίσθημα ευθύνης και την υπερπροσπάθεια μεγάλου μέρους του προσωπικού, αλλά και λόγω των μορφών αφανούς ιδιωτικοποίησης όπως παράνομες αμοιβές για υπηρεσίες προσφερόμενες στα δημόσια νοσοκομεία όπως τα φακελάκια και τα «γρηγορόσημα», παράνομες αμοιβές που προκύπτουν από την υπερτιμολόγηση υλικών και φαρμάκων και ένα ποσοστό τους δίδεται σε λειτουργούς της υγείας, κρατώντας κάποιους στην υπηρεσία (φαινόμενο απαράδεκτο αλλά υπαρκτό). Κάθε καθυστέρηση, που αντικειμενικά είναι αναπόφευκτη, στην αισθητή βελτίωση των πραγμάτων φτάνει τα πράγματα στα όρια τους και για τους υγειονομικούς αλλά και για την κοινωνία.

Άρα ανεύθυνες, δημαγωγικές αντιπολιτευτικές κραυγές πως όλα καταστρέφονται από την κυβέρνηση είναι και ανακριβείς και επικίνδυνες για το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Η πορεία ανάταξης του συστήματος έχει αρχίσει να δίνει αποτελέσματα, μακριά από μας όμως ο «αφελής κυβερνητισμός» πως όλα βαίνουν καλώς και όλα γίνονται τέλεια.

Η αλήθεια επίσης όμως είναι ότι το ΕΣΥ είναι όρθιο, σταθεροποιείται συνεχώς, ενισχύεται με προσωπικό, βελτιώνει την απόδοση του και αυξάνει τη «χωρητικότητα» του, εξυπηρετώντας αξιόπιστα περισσότερους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Η αλήθεια επίσης είναι ότι η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής και ότι καμιά «υγειονομική βόμβα» δεν ενεργοποιήθηκε. Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Για τις προσλήψεις:

Ο συνολικός σχεδιασμός προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού αλλά και παντός τύπου συμβάσεων στα νοσοκομεία, τις δομές ΠΦΥ και των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας, υπερβαίνει αθροιστικά τους 10.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό.

Για τους ανασφάλιστους:

Η σημερινή κυβέρνηση με το ν.4368/2016 έχει ήδη ανακουφίσει 2,5 περίπου εκατομμύρια πολίτες, δίνοντας τη δυνατότητα σε 767.000 δικαιούχους με πολύ χαμηλό εισόδημα να έχουν μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, καλύπτοντας 190.788 ανασφάλιστους πολίτες για εργαστηριακές εξετάσεις αξίας 21,6 εκ. ευρώ στις δημόσιες δομές και 274.222 για φάρμακα αξίας 62,7 εκ. ευρώ μέσα στο 2016. Από τους δικαιούχους δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης, ήδη από 1-8-2016 82.000 εξ’ αυτών συνταγογραφήθηκαν και πήραν από τα ιδιωτικά φαρμακεία φάρμακα αξίας 19,1 εκ. ευρώ.

Ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα δρομολογείται η κάλυψη των ανασφάλιστων με ιατρικά βοηθήματα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και άλλες παροχές μέσω του ΕΟΠΥΥ για παθήσεις όπως ΣΔ, ΧΑΠ, Καρκίνος, Μεσογειακή Αναιμία.