ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει όλο και περισσότερα περιστατικά διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 2 και μάλιστα αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον για έναν πρόσθετο λόγο: επειδή θα ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει όλο και περισσότερα περιστατικά διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα

Αυτό υποστηρίζει μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία μια μέση αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να ευθύνεται για 100.000 περισσότερα άτομα με διαβήτη μόνο στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λέιντεν, με επικεφαλής τον καθηγητή Πάτρικ Ρένσεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care, εκτιμούν ότι η επίδραση της κλιματικής αλλαγής μπορεί εν μέρει να εξηγήσει ήδη γιατί αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα διαβήτη.

Το 2015 περίπου 415 εκατομμύρια ενήλικες είχαν διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως και τα περιστατικά της πάθησης αναμένεται να αυξηθούν κατά 55% έως το 2040, φτάνοντας τα 642 εκατομμύρια. Το γιατί συμβαίνει αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων, με την αύξηση της παχυσαρκίας να παίζει, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κρύο περιβάλλον ευνοεί την απώλεια βάρους και βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ορμόνη ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα πολύ ζεστά περιβάλλοντα. Με λίγα λόγια, το κρύο αδυνατίζει πιο εύκολα και προστατεύει καλύτερα από το διαβήτη.

Η νέα έρευνα συσχέτισε διεθνή στοιχεία για τις θερμοκρασίες με στοιχεία για τον διαβήτη. Διαπιστώθηκε ότι μια μέση αύξηση κατά έναν βαθμό Κελσίου αυξάνει τα περιστατικά διαβήτη κατά 0,314 ανά 1.000 κατοίκους. Η έλλειψη ευαισθησίας του σώματος στη γλυκόζη αυξάνεται κατά 0,17% για κάθε ένα βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχίες για τη συσσώρευση τοξικού υδράργυρου στα ψάρια λόγω κλιματικής αλλαγής

Lancet: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει περισσότερους θανάτους, ιδίως στην Ελλάδα