ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεύτεροι σε καταγγελίες για ιατρικά λάθη οι Έλληνες γυναικολόγοι

Από τις πλέον επιρρεπείς ειδικότητες είναι οι γυναικολόγοι, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, ενώ είναι η δεύτερη ειδικότητα σε αριθμό καταγγελιών.

Δεύτεροι σε καταγγελίες για ιατρικά λάθη οι Έλληνες γυναικολόγοι

Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει από τις εργασίες του 9ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας που διεξήχθη την 1η και 2η Απριλίου στο Ρέθυμνο και ειδικότερα, από την στρογγυλή τράπεζα που συμμετείχε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Στην τράπεζα προέδρευσαν ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Δρ. Γρηγόρης Λέων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης. Οι ιατροδικαστές στις ομιλίες τους παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία τόσο για τα θέματα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης σε γυναίκες όσο και σε θέματα ιατρικών λαθών στη άσκηση της γυναικολογίας.

Συγκεκριμένα, ειδικά στο θέμα των ιατρικών σφαλμάτων παρουσιάστηκαν διεθνή και ελληνικά στατιστικά δεδομένα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι γυναικολόγοι είναι από τις πλέον επιρρεπείς ειδικότητες. Σύμφωνα μάλιστα με δυο ελληνικές έρευνες, οι γυναικολόγοι είναι η δεύτερη ειδικότητα σε αριθμό καταγγελιών. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα συνήθη σφάλματα που καταγγέλλονται, όπως: θάνατος κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθυστέρηση του τοκετού με κατάληξη το θάνατο του νεογέννητου ή σοβαρή αναπηρία αυτού, αποτυχία διάγνωσης χρωμοσωμικών ή ανατομικών ανωμαλιών στην προγεννητική περίοδο ή έγκαιρης διάγνωσης αυτών προκειμένου να εκτελεστεί διακοπή της κύησης, ελλιπή παρακολούθηση κύησης υψηλού κινδύνου, άσκοπη υστερεκτομή κ.α.

Όμως, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Δρ. Λέων, «Σφάλματα συνήθως κάνουν οι «μάχιμοι» ιατροί και αυτό είναι φυσιολογικό». Χαρακτηριστικά είπε ότι «είναι πιο πιθανό να συμβεί ένα σφάλμα σε ένα γυναικολόγο που αναλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών ή κάποιον που αναλαμβάνει σημαντικό αριθμό κυήσεων υψηλού κινδύνου, παρά σε κάποιον που δεν έχει αρκετά περιστατικά». Πάντως, ο Πρόεδρος της ΕΙΕ τόνισε ότι «ως χώρα διαθέτουμε ένα επιστημονικό δυναμικό γυναικολόγων με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τα ελληνικά κέντρα εμπιστεύεται και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δ Τ Ε I E 4 4 2017

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η βία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Τα ιατρικά λάθη είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ