ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ & Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για την Τράπεζα Μυελού των Οστών

Τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», αποφάσισε η Σύγκλητος, μετά από εισήγηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου καθηγητή Αθανασίου Μελετίου Δημόπουλου. Το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψαν την Δευτέρα το πρωί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΕΚΠΑ & Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» για την Τράπεζα Μυελού των Οστών

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», ευαισθητοποιώντας τους φοιτητές και διευκολύνοντάς τους στη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης και εγγραφής νέων εθελοντών δοτών.

Φοιτητικές ομάδες θα μπορούν να πλαισιώνουν ως εθελοντές τις εκδηλώσεις της Τράπεζας και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο γραφείο της Τράπεζας, θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό και θα λαμβάνουν δείγματα στοματικού επιχρίσματος για την τυποποίηση των εθελοντών δοτών. Επιπλέον το Πανεπιστήμιο θα βοηθήσει τον Σύλλογο στα επόμενα βήματά του σε επιστημονικό επίπεδο.

Η κυρία Βαρδινογιάννη καλωσορίζοντας τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο στην Ογκολογική Μονάδα είπε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή ημέρα είναι για τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» πολύ σημαντική καθώς ένας μεγάλος μας σύμμαχος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμπεριλαμβάνεται επισήμως ανάμεσα στους συνεργαζόμενους μας φορείς. Η συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη και η τιμή που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή είναι βαθιά, καθώς το μεγαλύτερο και αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας μας, αποτελεί το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που ανοίγει τον δρόμο της συνεργασίας μας με μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα. Κύριε Πρύτανη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά, τόσο εσάς προσωπικά, καθώς έχετε σταθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία στο πλευρό του Συλλόγου μας, όσο και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου που συνηγόρησε για να γίνει η συνεργασία αυτή πραγματικότητα. Μια συνεργασία που βασίζεται στα κοινά μας οράματα και στις αξίες που μοιραζόμαστε. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά στη σημασία που έχει για μένα αυτή η συνεργασία καθώς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας που πολλές φορές με έχει κάνει να αισθανθώ υπερήφανη ως Ελληνίδα, γεμάτη ελπίδα για το μέλλον και για τη νέα γενιά της πατρίδας μας, έχει τιμήσει το έργο μας με το Βραβείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αισθανόμαστε ευγνώμονες απέναντί σας, κύριε Πρύτανη, και απέναντι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς με την σύμπραξη αυτή, φέρνετε στο πλευρό μας χιλιάδες νέους συμμάχους με μεγάλη δυναμική προσφοράς, τους φοιτητές σας καθώς και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή σας σε κάθε μας βήμα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ολόθερμα τη σύζυγό σας, την αγαπητή μας φίλη Ντόρα, που από φέτος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και ήδη μαζί με εσάς μας βοηθά σε πολλά σημαντικά προγράμματα. Εύχομαι από την καρδιά μου η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την αφετηρία μιας σπουδαίας πραγματικά συνεργασίας».

Εν συνεχεία, ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του καθηγητή Αθανάσιου Μελέτιου Δημόπουλου στο έργο του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» του απονεμήθηκε η Τιμητική Πλακέτα του Συλλόγου.

Ο κύριος Δημόπουλος, παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την θερμή υποδοχή και την τιμή που του κάνει και πρόσθεσε ότι χάρη στον αγώνα του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», του καθηγητή Στέλιου Γραφάκου, πρώην διευθυντή της Παιδιατρικής Μονάδας Μεταμόσχευσης μυελού των οστών και της επιστημονικής ομάδας συνεργατών και νοσηλευτών του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, που βρισκόταν σε μηδενικό σημείο το 1990, σήμερα έχει ξεπεράσει σε επίπεδο νοσηλείας και σε επίπεδο υποδομών την αντιμετώπιση και των συμπαγών όγκων και των αιματολογικών κακοηθειών στους ενήλικες. Ανήγγειλε μάλιστα ότι στη προσεχή τελετή βράβευσης των σύγχρονων ευεργετών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα βραβευτεί και ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ».

Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», κύριος Μανώλης Παπασάββας και ο Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», καθηγητής Στέλιος Γραφάκος, οι οποίοι κατά τις σύντομες ομιλίες τους επεσήμαναν την τεράστια σημασία αυτής της συνεργασίας που ξεκινά σήμερα: Η υπογραφή του Συμφώνου σηματοδοτεί το επίσημο «άνοιγμα» του Συλλόγου και της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στον εκπαιδευτικό και φοιτητικό κόσμο, καλώντας τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συστρατευτούν στον αγώνα για Ελπίδα και Ζωή που δίνει εδώ και τρία χρόνια ο Σύλλογος, και ζητώντας τους να γίνουν, όχι μόνο εθελοντές δότες αλλά και εθελοντές δράσης που θα μεταφέρουν τα μηνύματά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μια μεγάλη ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και ειδικευόμενοι γιατροί της θεραπευτικής κλινικής του Πανεπιστημίου ήρθαν στην Ογκολογική Μονάδα κι έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ πολλές ομάδες φοιτητών από διάφορες ανώτατες σχολές καθώς και μεμονωμένοι φοιτητές έχουν ήδη εγγραφεί εθελοντές δότες μυελού των οστών και είναι εθελοντές δράσης στις συναντήσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που κάνει το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Πέτρος Σφηκάκης , o καθηγητής Ογκολογίας, κύριος Άρης Μπάμιας, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας, κύριος Στάθης Καστρίτης, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», οι κυρίες: Τζωρτζίνα Γυφτοπούλου Έλληνα, Μελίνα Δασκαλάκη, Ντόρα Δημοπούλου Ψαλτοπούλου, Αικατερίνη Μεταξωτού, Αλίνα Μινέττα, Ελευθερία Μωραϊτάκη Πικρού, Αφροδίτη Πλακιωτάκη Δωρίτη, Ντίνα Πριτσιβέλη, Ελένη Σαμαρά Κωνσταντακάτου, Χριστίνα Τσατσάκη, και Βίκυ Φιλίππου, η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Ινώ Κωνσταντοπούλου, και γιατροί από την Ογκολογική Μονάδα, ο Δρ. Αντώνης Καττάμης, η Δρ. Σοφία Πολυχρονοπούλου και η Δρ. Βασιλική Κίτρα Ρούσσου.

4