ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο Καραμανδάνειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Κάτω του ορίου ασφαλείας είναι η κάλυψη σε γιατρούς του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τον θάνατο 8χρονου κοριτσιού, ζητώντας να εκδοθεί «άμεσα πόρισμα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση».

Έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο Καραμανδάνειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό νοσοκομείο εξυπηρετεί τα παιδιά του πληθυσμού αναφοράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, νησιά Ιονίου) και στηρίζει το σύνολο των Μονάδων Νεογνών και των Παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 2016 προσήλθαν στα επείγοντα 60.000 παιδιά, έγιναν 6.000 εισαγωγές και 1.700 χειρουργεία. Όλα τα χειρουργικά περιστατικά παιδιών της 6ης ΥΠΕ αντιμετωπίζονται στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο (ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, παιδο-ουρολογικά και παιδο-ΩΡΛ), καθώς είναι το μόνο στην 6η ΥΠΕ που διαθέτει Παιδοχειρουργική Κλινική.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 140.000 μικροβιολογικές εξετάσεις και 32.000 ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Διαθέτει 98 ανεπτυγμένες κλίνες και τώρα αναπτύσσει παιδοψυχιατρική κλινική. Ταυτόχρονα, στην εποπτεία του είναι το ΚΕΦΥΑ Πάτρας, το οποίο περιθάλπει παιδιά με αναπηρία και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για παιδοψυχιατρικές παθήσεις, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παρότι ουσιαστικά τριτοβάθμιο νοσοκομείο στη λειτουργία του, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει σαν τον φτωχό συγγενή του συστήματος σε χρηματοδότηση και στελέχωση» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν διαθέτει παιδοκαρδιολόγο, παιδο-οφθαλμίατρο παιδο-ογκολόγο, παιδοδοντίατρο, ενώ σε άλλες ειδικότητες η κάλυψη γίνεται περιστασιακά με επικουρικούς γιατρούς, που, λόγω της φύσης του νοσοκομείου, μέχρι να προσαρμοστούν λήγει η σύμβασή τους.