ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον Ξανθού για την υπόθεση της 8χρονης - Ο λόγος τώρα στους ιατροδικαστές

Με έγγραφό τους προς τον Ιατροδικαστή και ιστοπαθολόγο Εμμανουήλ Αγαπητό, η διοίκηση και οι γιατροί της 6ης ΥΠΕ, ζητούν να λάβει επείγουσα προτεραιότητα η υπόθεση της 8χρονης Μαρίας από την Πάτρα, η οποία κατέληξε πριν από δύο ημέρες, χτυπημένη από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Ενδιαφέρον Ξανθού για την υπόθεση της 8χρονης - Ο λόγος τώρα στους ιατροδικαστές

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Αλλά και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την υπόθεση ενώ σε επικοινωνία που είχε με την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ζήτησε το θέμα να πάρει προτεραιότητα και ο ίδιος να ενημερώνεται συνεχώς.

Όπως αναφέρει στο onmed ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίου Πατρών κ. Ανδρέας Ηλιάδης – σημειωτέον η μικρούλα είχε νοσηλευθεί τις τελευταίες ημέρες στο Ρίο μετά από μακρά νοσηλεία στο Καραμανδάνειο- δεν πρέπει κανείς από τους γιατρούς και το προσωπικό να φοβάται, ούτε φυσικά οι πολίτες για την έκβαση της υπόθεσης. Όλοι κρινόμαστε και πρέπει να κρινόμαστε για το έργο και τις ιατρικές μας πράξεις. Εμείς οι ίδιοι οι γιατροί, ζητάμε πρώτοι από όλους, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.

Χθες, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «.. θα θέλαμε να δηλώσουμε πως θα γίνει πλήρης διερεύνηση των αιτίων θανάτου του παιδιού και απόδοση ευθυνών, εφ’ όσον προκύψουν».

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ, ανακοίνωσε χθες ότι η κάλυψη σε γιατρούς του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, βρίσκεται κάτω του ορίου ασφαλείας ζητώντας να εκδοθεί «άμεσα πόρισμα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση». Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό νοσοκομείο εξυπηρετεί τα παιδιά του πληθυσμού αναφοράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, νησιά Ιονίου) και στηρίζει το σύνολο των Μονάδων Νεογνών και των Παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ.

Εν τω μεταξύ, το υλικό από τη νεκροψία και νεκροτομή του 8χρονου παιδιού βρίσκεται τώρα στα χέρια του κ. Αγαπητού και η αλήθεια είναι ότι συνήθως οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις καθυστερούν αρκετά – φθάνοντας ακόμη και τους 6 μήνες - ωστόσο είναι πολύ πιθανόν, η υπόθεση της μικρής Μαρίας να ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

Ασφαλείς πληροφορίες από ιατρικούς κύκλους αναφέρουν πως το 8χρονο κοριτσάκι δεν έπασχε από κάποιο συνοδό νόσημα και η αλήθεια είναι επίσης, ότι σπάνια καταλήγει κάποιος ασθενής από τον ιό της γρίπης τύπου Β (ο ιός γρίπης Η1Ν1 είναι πολύ πιο επικίνδυνος για παράδειγμα). Ωστόσο, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσει σε όλους τους κανόνες. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι αν και πολύ σπάνια μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει από γρίπη τύπου Β, εν τούτοις, 4 άτομα στους 100.000 μπορούν να υποστούν οξεία εγκεφαλίτιδα που σημαίνει άμεση τοξική δράση του ιού στον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση θα μάθουμε σε λίγο καιρό τι ακριβώς συνέβη. Στην παρούσα φάση αυτό που απαιτείται είναι σεβασμός στις τραγικές στιγμές που βιώνει η οικογένεια της μικρής και σεβασμός σίγουρα στο έργο των ιατροδικαστών.

Διαβάστε ακόμη:

Έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στο Καραμανδάνειο καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Γρίπη: Ανησυχία για τον θάνατο της 8χρονης στην Πάτρα - Μήπως ήρθε η ώρα του καθολικού εμβολιασμού;