ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος: Δωρεάν εξετάσεις σε όλη τη χώρα

Πότε μια ελιά μπορεί να είναι επικίνδυνη; Μπορεί οι σπίλοι για τους περισσότερους να αποτελούν ένα σύμβολο γοητείας, παρόλα αυτά δεν είναι πάντα τόσο «αθώοι» όσο πιστεύουμε, ενώ μάλιστα κάποιες φορές συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος.

Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος: Δωρεάν εξετάσεις σε όλη τη χώρα

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου του δέρματος, παρά το γεγονός ότι είναι δυνητικά ιάσιμος και αποτελεί τον πιο εύκολο καρκίνο όσον αφορά στη θεραπεία του. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς από το 1980 μέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Ποια είναι όμως τα αίτια του εν λόγω φαινομένου;

Η σχέση μεταξύ ηλιακής έκθεσης, ειδικά της επαναλαμβανόμενης, και του μελανώματος είναι αποδεδειγμένη. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, η απότομη έκθεση μετά τον χειμώνα και η μόδα του μαυρίσματος αποτελούν μερικούς από τους λόγους στους οποίους μπορεί να οφείλεται ο καρκίνος του δέρματος. Φυσικά, το γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα που έχει 80% ηλιοφάνεια και οι επισκέψεις μας στις κοντινές παραλίες επιδεινώνουν την κατάσταση και καθιστούν την πρόληψη ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Πώς μπορεί, λοιπόν, κάποιος να προστατευτεί και ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβει; Ο περιοδικός έλεγχος των υπαρχόντων σπίλων από τον δερματολόγο είναι εξαιρετικά σημαντικός. Εκτός από την αυτοεξέταση που κάνουμε οι ίδιοι, παρατηρώντας για αλλαγές σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος, πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας και να προχωράμε στις απαραίτητες εξετάσεις.

Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν δωρεάν στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος. Πρόκειται για τη μεγάλη εκστρατεία που διοργανώνει για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος η ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική Εταιρία) με χορηγό και υποστηρικτή τα Δερματολογικά Εργαστήρια της Avène. Κατά τη διάρκειά της, από τις 8 έως τις 12 Μαΐου, εθελοντές δερματολόγοι θα εξετάζουν δωρεάν το κοινό και θα του παρέχουν συμβουλές και δείγματα προϊόντων φωτοπροστασίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσφορά σε όλους μας, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή εκατοντάδες γιατροί αλλά και πάνω από 5.000 άνθρωποι που εξετάζονται εντελώς δωρεάν!

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό ραντεβού πατήστε εδώ.