ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιάγνωστο το 40% των υπερτασικών - Το 80% φτάνουν οι αρρύθμιστοι

Αδιάγνωστο το 40% των υπερτασικών - Το 80% φτάνουν οι αρρύθμιστοι

Την ανάγκη ανάπτυξης εθνικού προγράμματος διάγνωσης και ρύθμισης της υπέρτασης υπογραμμίζουν οι ειδικοί, καθώς τα στοιχεία μελέτης για τη νόσο και την αντιμετώπισή της είναι ανησυχητικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-2016) που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περίπου 6.000 ενηλίκων σε όλη την χώρα (ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων), πάνω από το 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα, έχουν υπέρταση, 40% είναι αδιάγνωστοι (περίπου 800.000) και απ' όσους το γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση μόνο το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αρρύθμιστοι. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), Γιώργος Στεργίου, καθηγητής Παθολογίας & Υπέρτασης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου), επισημαίνοντας ότι «τα ευρήματα αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των εμφραγμάτων της καρδιάς και των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας».

bigstock 176830612

Σχετικά με την υπέρταση

Η υπέρταση παραμένει κύριος αντιμετωπίσιμος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία νόσου στις αναπτυγμένες χώρες, η πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και η δεύτερη αιτία εμφράγματος της καρδιάς. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι εύκολο να διαγνωστεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειωθεί χωρίς φάρμακα, αλλά και καλά μελετημένα και δραστικά φάρμακα ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ είναι δυνατό να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης, αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία, οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές που εξασφαλίζουν αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης συχνά χρειάζεται συνδυασμός δύο ή περισσότερων φαρμάκων. Η θεραπεία επιλέγεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η θεραπεία πρέπει να είναι καθημερινή (συνήθως μόνο πρωινή ή λιγότερο συχνά δύο ή σπάνια τρεις φορές την ημέρα) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι. Προσθέτουν ακόμη ότι η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

bigstock White Electric Tonometer On Br 174622516

Καμπάνια ενημέρωσης

Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης και με μήνυμα «Μετρήστε την πίεσή σας», η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την υπέρταση, την Τετάρτη 17 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης), στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η καμπάνια θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης και μετρήσεις αρτηριακής πίεσης από γιατρούς. Στην Αθήνα, το περίπτερο θα στηθεί στο Πάρκο που βρίσκεται στον σταθμό του Μετρό Ευαγγελισμός (Λ. Βασ. Σοφίας και Ριζάρη) και στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους. Και στις δύο πόλεις οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται μεταξύ 11:00 και 15:00.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε κι αυτό:

Κουίζ: Πόσα γνωρίζετε για την υπέρταση;

Τι είναι η «καμουφλαρισμένη υπέρταση» και γιατί είναι επικίνδυνη

Απότομη αύξηση της πίεσης: 6 «αθώες» αιτίες 

Best of DPG network

PlusQueen