ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φολέγανδρος: Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή του ΕΚΑΒ για την απώλεια της 57χρονης

Φολέγανδρος: Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή του ΕΚΑΒ για την απώλεια της 57χρονης

Τη δική του εκδοχή για το τραγικό περιστατικό της Φολεγάνδρου, όπου έχασε την ζωή της μια 57χρονη από μητρορραγία, καθώς το ΕΚΑΒ δεν έβρισκε γιατρό για τη μεταφορά της με Super Puma, δίνει το Κέντρο.

 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Στην ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, στην οποία αποτυπώνεται όλο το χρονικό της υπόθεσης, προκύπτει ότι η γυναίκα περίμενε συνολικά 3,5 ώρες αβοήθητη, σε ένα νησί (750 περίπου κατοίκων) το οποίο πάσχει από ιατρική και υγειονομική περίθαλψη και το θυμούνται όλοι όταν σχεδιάζουν τις χαλαρές τους διακοπές.

Φυσικά οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες -για τις ελλείψεις σε όλο το φάσμα της υγείας άρα και στο ΕΚΑΒ- οι οποίες δεν λειαίνονται με δηλώσεις καλών προθέσεων.

Ο κόσμος πεθαίνει αβοήθητος στα μικρά και ακριτικά νησιά εν έτη 2017 και αυτό δεν τιμά τους κυβερνώντες αλλά ούτε και την Ελλάδα.

«Το ΕΚΑΒ, έχοντας την άμεση και πλήρη γνώση των συνθηκών και των καταλληλότερων διαθέσιμων μέσων διακομιδής, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι καταβάλλει συνεχώς, κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των ταχύτερων και αποτελεσματικότερων τρόπων αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών που χρήζουν Αεροδιακομιδής ή πλωτής διακομιδής και τη βελτίωσή τους, μια διαδικασία η οποία δεν σταματά ποτέ», επισημαίνει χαρακτηριστικά η διοίκηση του Κέντρου για το περιστατικό με το οποίο εγκαινιάζεται η... τουριστική περίοδος σε ένα από τα πιο αγαπημένα μικρά Κυκλαδονήσια.

Αναλυτικά, η ενημέρωση του ΕΚΑΒ αναφορικά με το περιστατικό αεροδιακομιδής ασθενούς από την Φολέγανδρο έχει ως εξής:

Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου της ασθενούς στη Φολέγανδρο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Μαΐου 2017 και έχοντας την αυτονόητη υποχρέωση της ενημέρωσης των πραγματικών γεγονότων και επίσημων καταγεγραμμένων στοιχείων της υπηρεσίας, το ΕΚΑΒ γνωστοποιεί τα εξής:

Στις 03.15 (τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Μαΐου) το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δέχθηκε την πρώτη κλήση, από την θεράπουσα Ιατρό, με αναφερόμενη πάθηση της ασθενούς “Μητρορραγία” και με σκοπό την διερεύνηση του τρόπου αντιμετώπισης του περιστατικού και τη διακομιδή του σε μεγαλύτερο Υγειονομικό σχηματισμό. Μάλιστα δεν ζητήθηκε ως πρώτη επιλογή η Αεροδιακομιδή, αλλά πλωτό μέσο διακομιδής.

Άμεσα το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές προβλέψεις, κίνησε τη διαδικασία για την εξεύρεση του ταχύτερου τρόπου και μέσου διακομιδής της ασθενούς.

Εν τω μεταξύ, στις 03.32 η θεράπουσα Ιατρός ενημέρωσε το Συντονιστικό Κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ότι η κατάσταση της ασθενούς παρουσίασε σημαντική επιδείνωση.

Στις 03.40, έγινε αίτημα στο ΓΕΑ και ΥΕΝ για την διάθεση των καταλληλότερων και συντομότερων πτητικών και πλωτών μέσων διακομιδής, καθώς και ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης στον τόπο του περιστατικού και παράδοσης της ασθενούς στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό.

Το ΥΕΝ άμεσα ανταποκρινόμενο δήλωσε τη διαθεσιμότητα πλωτού μέσου διακομιδής, με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης της ασθενούς άνω των τριών (3) ωρών και ως εκ τούτου η επιλογή αυτή απορρίφθηκε αμέσως.

Την ίδια ώρα το ΓΕΑ ανταποκρινόμενο άμεσα και αυτό με τη σειρά του, δήλωσε τα εξής διαθέσιμα πτητικά μέσα για την Aεροδιακομιδή:

1. Το ελικόπτερο Super Puma έρευνας και διάσωσης της Χίου, με ετοιμότητα απογείωσης περίπου τα είκοσι λεπτά, ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια πτήσης και προσγείωση στο ελικοδρόμιο της Φολέγανδρου ήταν η μία ώρα. Αντίστοιχα, η εκτιμώμενη διάρκεια της Aεροδιακομιδής προς το Νοσοκομείο Σύρου, ήταν είκοσι λεπτά.

2. Το αντίστοιχο ελικόπτερο της Ρόδου, με εκτιμώμενο χρόνο προσέγγισης στη Φολέγανδρο τη μία ώρα και είκοσι λεπτά, συνοδευόμενο όμως από Ιατρό και Διασώστη της Βάσης Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ Ρόδου.

Το ελικόπτερο της Βάσης Αεροδιακομιδών της Σύρου, ως επιλογή απορρίφθηκε, γιατί δεν ήταν δυνατή η νυχτερινή προσγείωση του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου, λόγω της ακαταλληλότητας του ελικοδρομίου της Φολέγανδρου.
Στις 04.05', πραγματοποιήθηκε κλήση προς το ΓΕΑ για τη διάθεση του ελικοπτέρου της Χίου. Ωστόσο, παρ' ότι η διαδικασία αυτή ήταν η ταχύτερη, δεν έγινε αποδεκτή από την θεράπουσα Ιατρό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε στο νησί άλλος Ιατρός για να συνοδέψει την ασθενή.

Έτσι, στις 04.20' πραγματοποιήθηκε κλήση προς το ΓΕΑ για την διάθεση ελικοπτέρου της Ρόδου που ήταν και το καταλληλότερο. Η επιλογή αυτή αν και είχε μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης λόγω της προετοιμασίας του ελικοπτέρου και των διαδικασιών του εφοδιασμού για την σωστή Ιατρική αντιμετώπιση της ασθενούς (παραλαβή μονάδων αίματος για άμεση μετάγγιση) και λόγω της μεγαλύτερης απόστασης, έγινε κατ’ ανάγκη τελικά αποδεκτή.

Στις 06.40, το ελικόπτερο της Ρόδου προσγειώθηκε στη Φολέγανδρο, αφού όμως στην πραγματικότητα η πτήση του διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Εκεί ο Ιατρός Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δυστυχώς διαπίστωσε τον θάνατο της ασθενούς.

Το ΕΚΑΒ έχοντας την πλήρη συναίσθηση της αποστολής του η οποία δεν είναι άλλη από την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των συνανθρώπων μας, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση, την εκτέλεση των καθηκόντων του απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της ασθενούς».

Διαβάστε ακόμη:

Ξεψύχησε αβοήθητη 57χρονη στη Φολέγανδρο - Το ΕΚΑΒ δεν έβρισκε γιατρό για να μεταφερθεί

BEST OF NETWORK

PlusQueen