ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν τα ψώνια οδηγούν σε… καρδιοπάθειες

Η κακοφωνία που επικρατεί στα θορυβώδη αστικά κέντρα μπορεί να «ταράξει» την καρδιά, διαπίστωσαν Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Όταν τα ψώνια οδηγούν σε… καρδιοπάθειες

Οι συνεχείς εναλλαγές στα επίπεδα θορύβου επιδρούν άμεσα και επιβαρυντικά στην καρδιά, με τον αντίκτυπό τους να είναι ιδιαίτερα αισθητός όσον αφορά τον καρδιακό παλμό, αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Information Fusion.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Έιμαν Κάνιο, παρακολούθησαν μια ομάδα εθελοντών που έκαναν τα ψώνια τους για 45 λεπτά στο κέντρο του Νότιγχαμ ενώ φορούσαν έναν αισθητήρα που κατέγραφε τον καρδιακό τους ρυθμό.

«Διαπιστώσαμε ότι οι απότομες αλλαγές στα επίπεδα θορύβου οδήγησε σε απότομη διαταραχή των φυσιολογικών παλμών της καρδιάς των συμμετεχόντων» δηλώνει ο Δρ Κάνιο, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. «Αν αυτό επαναλαμβάνεται συχνά υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα» προσθέτει.

bigstock People Consumer Shopping Commu 81117620

Είναι γνωστό ότι η επαναλαμβανόμενε έκθεση σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως ο θόρυβος, η ρύπανση και η πολυκοσμία μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύ φάσμα ασθενειών ή συμπεριφορικών διαταραχών. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους έρχονται να ενισχύσουν τη θεωρία ότι το περιβάλλον μας και οι συνθήκες της καθημερινότητας έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία μας μακροπρόθεσμα.

«Η επαναλαμβανόμενη έκθεση των ανθρώπων στον θόρυβο, στη ρύπανση, στην αυξημένη κίνηση των οχημάτων ή ακόμη και στην πολυκοσμία μπορεί να προκαλέσει από πονοκεφάλους και διαταραχές του ύπνου μέχρι καρδιοπάθεια» τονίζει ο Δρ Κάνιο.

Δείτε κι αυτό:

Ο θόρυβος από τα αεροδρόμια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η μόρφωση προστατεύει την... καρδιά

Τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να έχετε υγιή καρδιά στα 70