ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕΣ: Νέο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα

Ένα νέο Κέντρο Φιλοξενίας στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή στέγασης σε ασυνόδευτους ανήλικους, λειτουργεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

ΕΕΣ: Νέο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο ήδη λειτουργεί από τις 17 Ιουλίου 2017, έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 30 ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ αυτή τη στιγμή, φιλοξενούνται 23 ανήλικοι. Το Κέντρο δεν επικεντρώνεται μόνο στην ασφαλή διαβίωση και την εξασφάλιση κατοικίας σε ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και στην κάλυψη των ψυχοκοινωνικών και άλλων αναγκών τους, με σκοπό την κοινωνική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ο σχεδιασμός για την παροχή υπηρεσιών περιλαμβάνει ειδικότερα:

- Κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση, ασφάλεια)

- Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

- Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής

- Υπηρεσίες διερμηνείας/ διαμεσολάβησης

- Προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και ενισχυτική διδασκαλία

- Υπηρεσίες συνοδείας σε δομές και υπηρεσίες (νοσοκομεία, Υπηρεσία Ασύλου κλπ)

- Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων

- Πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Η δομή φιλοξενίας ανακαινίστηκε πλήρως με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο πλαίσιο του προγράμματος “Multi-sectoral assistance to and protection of migrants and refugees stranded in Greece” του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG ECHO/ European Union Civil Protection and Humanitarian Aid).

Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας χρηματοδότησης ήδη λειτουργεί και η έτερη ανακαινισμένη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στα Καλάβρυτα, η οποία επίσης απέσπασε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια από την επίσκεψη/επιθεώρηση εκπροσώπων του ECHO. Στη Δομή των Καλαβρύτων αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 20 ανήλικοι.

Διαβάστε ακόμη:

Ασυνόδευτα ανήλικα: Η μεγάλη πληγή του προσφυγικού & το έργο της ΜΕΤΑδρασης