ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γυναίκα που αιμορραγεί όταν ιδρώνει – Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς

Μια νεαρή γυναίκα στην Ιταλία εκδήλωσε μια σπάνια και μυστηριώδη πάθηση η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να αιμορραγεί όταν ιδρώνει.

Η γυναίκα που αιμορραγεί όταν ιδρώνει – Το περιστατικό που σόκαρε τους γιατρούς

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση για το περιστατικό, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (CMAJ), η 21χρονη τα τελευταία τρία χρόνια παρουσίαζε κατά καιρούς αιμορραγία στις παλάμες και στο πρόσωπό της χωρίς να υπάρχουν στο δέρμα της πληγές ή κοψίματα. Τα επεισόδια αιμορραγίας διαρκούσαν από 1 έως 5 λεπτά και ήταν πιο έντονα όταν βρισκόταν κάτω από συναισθηματική πίεση.

Ενώ η γυναίκα βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί διαπίστωσαν την «έκκριση υγρού με ίχνη αίματος», αναφέρει η έκθεση.

Βάσει των παράδοξων ευρημάτων, η ασθενής διαγνώστηκε με αιματίδρωση, μια σπάνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τη διαρροή ιδρώτα από ακέραιο δέρμα.

cmaj 2

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, αν και οι γιατροί παρέμεναν επιφυλακτικοί ως προς την πραγματική τους αιτία.

Έπειτα από ανασκόπηση πρόσφατων περιστατικών αιματίδρωσης (28 κατά τα τελευταία 13 χρόνια), οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται τελικά για πραγματική πάθηση. «Υπάρχουν αξιόπιστα, αν και ελάχιστα, στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη της αιματίδρωσης» αναφέρει η Δρ Τζάκι Ντύφιν, αιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Καναδά, σε συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης που δημοσιεύεται στο περιοδικό.

Άγνωστη παραμένει, ωστόσο, η ακριβής αιτία της πάθησης. Μία πιθανή θεωρία είναι ότι η αυξημένη πίεση εντός των αιμοφόρων αγγείων οδηγεί στη μεταφορά αιμοσφαιρίων διά μέσου των ιδρωτοποιών αδένων, με αποτέλεσμα αυτά να απελευθερώνονται μαζί με τον ιδρώτα. Άλλοι επιστήμονες εικάζουν ότι η αιματίδρωση οφείλεται στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον οργανισμό. Οι μηχανισμοί αυτοί εντείνουν την εγρήγορση μέσω της απελευθέρωσης συγκεκριμένων ορμονών, ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη ρήξη μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και κατ’ επέκταση στην αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιματίδρωση συνδέεται με διαταραχές του αίματος (π.χ. διαταραχές πήξης) ή με την υπέρταση.

Περιγραφές για «ματωμένο ιδρώτα» χρονολογούνται από την εποχή του Αριστοτέλη ακόμη, αναφέρει η Ντύφιν, ωστόσο οι πρώτες μαρτυρίες άρχισαν να καταγράφονται συστηματικά στην ιατρική βιβλιογραφία από το 1600 και μετά. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά φαίνεται να πληθαίνουν –από το 2013 μέχρι σήμερα τα καταγεγραμμένα περιστατικά φτάνουν τα 18, ενώ από το 1880 ο συνολικός αριθμός των καταγραφών φτάνει τις 42. Τα περισσότερα πρόσφατα περιστατικά αφορούν γυναίκες.

Η 21χρονη δήλωσε πως δεν έχει παρατηρήσει κάποιο συγκεκριμένο έναυσμα για τα επεισόδια αιμορραγίας, καθώς της έχουν συμβεί ενώ γυμνάζεται, όταν έχει στρες αλλά και ενώ κοιμάται.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαίωσαν ότι πράγματι υπάρχει αίμα στον ιδρώτα της (αλλαγή στο χρώμα του ιδρώτα μπορεί να παρατηρηθεί και σε άλλες παθήσεις), ενώ η εξέταση του δέρματός της υπέδειξε ότι δεν υπήρχαν τραύματα.

Για την αντιμετώπιση της αιματίδρωσης οι γιατροί χορήγησαν στη νεαρή γυναίκα αγωγή για την υπέρταση και η ασθενής παρουσίασε μείωση των συμπτωμάτων της, χωρίς όμως τα επεισόδια δεν σταμάτησαν εντελώς.

Πηγή: Live Science

Δείτε κι αυτό:

Η γυναίκα με τα κρυστάλλινα δάκρυα (εικόνες)