ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιλαρά: Βρέφος μόλις 11 μηνών κατέληξε από σηψαιμία

Ένα βρέφος Ρομά μόλις 11 μηνών, το οποίο μολύνθηκε και νόσησε από τον ιό της ιλαράς κατέληξε λόγω σηψαιμίας.

Ιλαρά: Βρέφος μόλις 11 μηνών κατέληξε από σηψαιμία

Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ περιστατικό για την υγειονομική εικόνα της Ελλάδας, το οποίο στεέλνει το μήνυμα πως η ιλαρά είναι ήδη εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας σοβαρά τη δημόσια υγεία και πως η μοναδική ασφαλής ασπίδα, είναι ο εμβολιασμός.

Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώθηκαν 42 κρούσματα ιλαράς, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 326. Πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας στην πλειοψηφία τους, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Όπως έχει τονίσει πολλές φορές η ηγεσία του υπ. Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κρούσμα ιλαράς σε πρόσφυγες.

Μάλιστα για την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής πρακτικής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα κρούσμα ιλαράς προς ώρας στους πρόσφυγες, εξήρε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας πριν μερικές ημέρες στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνόδου Υγείας στο Βερολίνο (WORLD HEALTH SUMMIT) ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε συζήτηση για την υγεία προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με την παγκόσμια υγεία.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, εκτός της Αττικής και της Πελοποννήσου όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος των περιστατικών ιλαράς.

Για τον λόγο αυτό συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και 45 θάνατοι.

Διαβάστε ακόμη:

Η ιλαρά τραβάει την ανηφόρα - 284 κρούσματα, κυρίως ανεμβολίαστοι ενήλικες

Αυξημένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων - Για πρώτη φορά τρία αντιγριπικά στην αγορά