ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβληματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην υγεία - Ενθουσιασμένοι Ξανθός & Πολάκης

Μία πραγματικά καλή ημέρα για την υγεία ήταν η χθεσινή, μετά την γενναία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που ανακοίνωσαν οι επικεφαλής του, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, στο εμβληματικό κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού.

Εμβληματική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην υγεία - Ενθουσιασμένοι Ξανθός & Πολάκης

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

«Στηρίζοντας την υγεία», ονομάζεται το μεγάλο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 200 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας, αφορά σε ανεγέρσεις δύο νέων Νοσοκομείων, μιας νοσηλευτικής σχολής, με ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με δημιουργία πτητικού στόλου για αεροδιακομιδές και ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 143 ασθενοφόρα.

Οι δωρεές παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Ανδρέα Δρακόπουλο. Οι 68 νέες δωρεές αφορούν δράσεις στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Υγεία και τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πρόνοια. Συγκεκριμένα, στην τακτική φθινοπωρινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΝ, εγκρίθηκαν δωρεές συνολικού ύψους άνω των 33 εκατομμυρίων.

Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, δηλαδή στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΝ, το καλοκαίρι, μέχρι και σήμερα, οι νέες δωρεές του ΙΣΝ παγκοσμίως αγγίζουν τα €236 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, αρχικού προϋπολογισμού άνω των €200 εκατομμυρίων.

Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά €2,1 δισεκατομμύρια, μέσω 4.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Διαχρονικά το Ίδρυμα, έχει διαθέσει 37% των δωρεών του στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, 24% στη Παιδεία, 26% στην Υγεία και τον Αθλητισμό και 13% στην Κοινωνική Πρόνοια.

Σημαντικοί συνεργάτες του Ιδρύματος, Ξανθός

Πρόκειται για την πιο σημαντική δωρεά στη χώρα μας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μετά από εκείνη που έγινε με το Κέντρο Πολιτισμού. Μια δωρεά, που όπως επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, υλοποιείται χάρη στον Σταύρο Νιάρχο. «Αν δεν υπήρχε ο θείος μου, Σταύρος Νιάρχος, δεν θα υπάρχει τίποτα από όλα αυτά σήμερα. Χάρη σε αυτόν μπορούμε να κάνουμε τις δράσεις μας και να σχεδιάζουμε τις ενέργειες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρακόπουλος, προσθέτοντας επίσης πως ήταν σημαντική η συνεργασία του Ιδρύματος και με το υπουργείο Υγείας. Χαρακτήρισε δε τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη ως σημαντικούς συνεργάτες τους για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων στην υγεία.

Τόνισε ακόμη, πως «Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που στις ιδιαίτερα έντονες εποχές που διανύουμε παγκόσμια, το ΙΣΝ εξακολουθεί να βρίσκει νέους αξιόλογους συνεργάτες ή να συναντάει παλιούς γνώριμους, σε μία κοινή πορεία και προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο κάθε φορά. Ο κόσμος είναι η γειτονιά μας».

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε πάνω από 110 χώρες. Το 67% των συνολικών δωρεών, στα 21 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΝ, έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης του δωρεάς για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, ενώ το 33% έχει διατεθεί στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση παρουσίασης των νέων δωρεών πραγματοποιήθηκε στο χώρο που αντανακλά τη φιλοσοφία του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ, επιπλέον της συνολικής δωρεάς του για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, ύψους σχεδόν €630 εκατομμυρίων, συνεχίζει να το υποστηρίζει έμπρακτα για πέντε χρόνια, με δωρεές €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων καθώς επίσης και τη λειτουργία του.

Αρχιτεκτονική στην υγεία, με τη σφραγίδα του Ρέντσο Πιάνο

Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση της δωρεάς, έχει δρομολογηθεί η ανέγερση των δύο Νοσοκομείων και η ανακαίνιση της νοσηλευτικής σχολής στον "Ευαγγελισμό", τα οποία μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρακόπουλος θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είναι ο δημιουργός και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

«Θα είναι έργα πρωτοποριακά, με άξονα τον ασθενή, τους συγγενείς αλλά και το περιβάλλον στο όποιο θα ενταχθούν» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος. Τα νοσοκομεία, στην Κομοτηνή και το Παιδιατρικό-Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, θα είναι δυναμικότητας 250 κλινών. Το δε κτήριο των νοσηλευτών στον "Ευαγγελισμό"», όπως εξήγησε κ. Δρακόπουλος επιλέχθηκε να ανακαινιστεί για να σηματοδοτήσει την προσφορά των νοσηλευτών καθώς το νοσοκομείο πρωτολειτούργησε από το σώμα των αδελφών νοσοκόμων.

Στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, το ΙΣΝ προτίθεται να καλύψει το κόστος αγοράς 3 PET/CT προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και της αγοράς μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (baby κυκλοτρόνια). Επιπλέον, το ΙΣΝ εξετάζει την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους ιατρούς, αναφορικά με την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και προγραμμάτων καταγραφής, παρακολούθησης και παρέμβασης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, και αφορά στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων. Όσοι βρέθηκαν την ημέρα της εκδήλωσης στο ΚΠΙΣΝ είχαν επιπλέον τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα πρώτα ασθενοφόρα, δωρεάς του ΙΣΝ, που παραλαμβάνονται αυτές τις μέρες και πρόκειται να διατεθούν σε όλη την επικράτεια.

Η νέα πρωτοβουλία ακολουθεί σειρά σημαντικών δωρεών στον τομέα της Υγείας οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου. Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των €310 εκατομμυρίων για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποτελεί η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 29 αποστολές.

Άλλες σημαντικές δράσεις στον τομέα της Υγείας είναι η δωρεά ύψους €20 εκατομμυρίων για την αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Ξανθός: Εμβληματική παρέμβαση

O Υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κύριος Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη».