ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αν. Ξανθός - Ειδική συζήτηση και για το φάρμακο της Roche

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αν. Ξανθός - Ειδική συζήτηση και για το φάρμακο της Roche

Σε συνέχεια της ενημέρωσης των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. στην οποία είχε προβεί ο κ. Ξανθός την προηγούμενη περίοδο σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει λόγω του αιτήματος απόσυρσης αντικαρκινικού φαρμάκου από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, έχει ενταχθεί στην ενότητα «φαρμακευτική πολιτική στην Ε.Ε.», του Συμβουλίου, ειδική συζήτηση προκειμένου να δοθούν πληροφορίες και διευκρινήσεις για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.

Να θυμίσουμε ότι η Roche τον περασμένο μήνα, είχε ζητήσει την απόσυρση του φαρμάκου της για το μεταστατικό μελάνωμα από τη Θετική λίστα στην Αρνητική καθώς όπως υποστήριξε, το ανδρομικό τέλος 25% που έχει επιβάλλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας για την εταιρεία.

Ωστόσο, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων (Επιτροπή Θετικής Λίστας), η αίτηση της Roche δεν έγινε δεκτή. Η εταιρεία αποφάσισε παρόλα αυτά, να χορηγεί δωρεάν το φάρμακο στους 40 περίπου ασθενείς της μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία τους.

Τo Cotellic (κομπιμετινίμπη) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία για το κακοήθες μεταστατικό μελάνωμα και αποτελεί τη μια από τις δύο δραστικές με την ίδια ένδειξη. Λόγω του ότι ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει δυσανεξία στην ομόλογη δραστική, η παρουσία της κομπιμετινίμπης στον κατάλογο των αποζημιούμενων προϊόντων της χώρας μας κρίνεται ως σημαντική.

Επίσης, στο πλαίσιο του EPSCO, ο υπουργός Υγείας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις- ενημερώσεις με Έλληνες και ξένους ευρωβουλευτές, τον συμπρόεδρο Philippe Lamberts και τη γενική γραμματέα, Βούλα Τσέτση από την ομάδα των Πρασίνων και τον πρόεδρο Gabi Zimmer και τη γενική γραμματέα Sanna Lepola από την ευρωομάδα της Αριστεράς.

Διαβάστε ακόμη:

Υπόθεση Roche: Επιστολή Ξανθού σε Ευρωπαίους & προσωπική παρέμβαση για τους ασθενείς



ΕΛΛΟΚ: Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, Σχέδιο Δράσης & όχι άλλοι αιφνιδιασμοί στους καρκινοπαθείς

Υπόθεση Roche: Επιστολή Ξανθού σε Ευρωπαίους & προσωπική παρέμβαση για τους ασθενείς

Όμιλος Εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ: Οι καρκινοπαθείς δεν είναι αριθμοί.... Μεταρρυθμίσεις τώρα

Roche: Δωρεάν το ογκολογικό φάρμακο σε όλους τους ασθενείς μέχρι το τέλος της θεραπείας τους

ΕΛΛΟΚ: Υπουργείο & Roche να βρουν άμεσα λύση για τους καρκινοπαθείς - Είναι η κορυφή του παγόβουνου

ΣΦΕΕ για την απόφαση Roche: Το υπ. Υγείας να υλοποιήσει τώρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις