ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η δύναμη της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των χρονίων ασθενών

Και όμως, η κινητή τηλεφωνία μπορεί να σώσει ζωές και ιδιαίτερα όσων έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα.

Η δύναμη της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία των χρονίων ασθενών

Ο κάτοχος ενός κινητού μπορεί να ειδοποιήσει άμεσα την αστυνομία σε περίπτωση που αντιληφθεί ληστεία, συμπλοκή ή οποιοδήποτε ανάλογο περιστατικό, αλλά και ένα νοσοκομείο, ή το ΕΚΑΒ στην περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης.

Παράλληλα, ακόμα και σε περιπτώσεις που ένας άνθρωπος έχει χαθεί, όπως ένας ηλικιωμένος με προβλήματα άνοιας, μπορεί να εντοπιστεί, αν έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο από το σήμα της συσκευής, ακόμα και αν δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Επιπλέον, τα νέα υψηλών ταχυτήτων δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν τη δυνατότητα ανάπτυξης εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας (e-health), τηλεϋγείας (telehealth) και τηλεϊατρικής (telemedicine). Η τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων χρόνων έχει συμβάλει στην ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο της υγείας και της κατ’ οίκον φροντίδας και νοσηλείας, προσφέροντας ποιότητα ζωής και ασφάλεια ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές – αρκεί να διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G και 4G+.

Το παρόν και το μέλλον της υγείας είναι ψηφιακό

Μια από τις πρώτες εφαρμογές των σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας είναι η έγκαιρη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης, ο έλεγχος και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών. Το ίδιο ισχύει και για άλλους ασθενείς με παθήσεις που χρήζουν συχνής παρακολούθησης, όπως διαβήτης, διευκολύνοντας τη ζωή όσων κατοικούν σε νησιά, μακριά από αστικά κέντρα και νοσοκομεία ή είναι άτομα περιορισμένης κινητικότητας ή με ειδικές ανάγκες. Εξετάσεις και αποτελέσματα μπορούν να πραγματοποιηθούν πλέον χωρίς τη μετακίνηση του ασθενούς με την επικοινωνία του αγροτικού ιατρού με το νοσοκομείο.

Οι εφαρμογές τηλεϊατρικής προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης – διάγνωσης με εξειδικευμένα ιατρικά εργαλεία και εφαρμογές, συμβάλλοντας στη μείωση επισκέψεων σε νοσοκομεία και της δαπάνης των ασθενών και των οικογενειών τους, ενισχύοντας την ποιότητα ζωής τους. Σε περιπτώσεις χρόνια πασχόντων, ο ασθενής δεν χρειάζεται να μεταβαίνει συχνά στο νοσοκομείο, καθώς μπορεί να μεταφέρει στο γιατρό όλες τις απαιτούμενες ενδείξεις και μετρήσεις, όπως προκύπτουν από τις εξετάσεις του, ώστε να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες.

Υπάρχουν, επίσης, συστήματα απομακρυσμένης επικοινωνίας υψηλής ευκρίνειας με οπτική και ακουστική κάλυψη και τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ανάγκης μετακινήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοικονομώντας κόστος και χρόνο σε μια εποχή ισχνών αγελάδων. Ένα μεγάλο νοσοκομείο μπορεί, μεταξύ άλλων, κατ’ αυτόν τον τρόπο να καθοδηγήσει έναν γιατρό ή ένα νοσηλευτή πώς να διαχειριστεί ένα περιστατικό τη στιγμή που συμβαίνει σε όποιο σημείο της χώρας και να βρίσκεται.

Τα δίκτυα 5G η ραχοκοκαλιά της υγείας

Τα δίκτυα 5G, τα οποία το 2025 θα είναι εμπορικά διαθέσιμα στην ΕΕ, αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τις εφαρμογές στον τομέα της Υγείας και να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της υγειονομικής περίθαλψης στο άμεσο μέλλον. Το 5G είναι μια βασική τεχνολογία που επιτρέπει εφαρμογής στη βάση του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), των Smart Pharmaceuticals και της εξατομικευμένης ιατρικής. Τα χαρακτηριστικά του 5G, όπως η πολύ υψηλή αξιοπιστία, η άμεση απόκριση και η πολύ υψηλή ευελιξία θα επιτρέψουν νέες δυνατότητες και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας, όπως με εφαρμογές ρομποτικής και υπερεξελιγμένων απεικονίσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Όλες οι εξελίξεις στην ηλεκτρονική υγεία διά στόματος Μπασκόζου

Ακτινοβολία: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για την ηλεκτρομαγνητική & την κινητή τηλεφωνία

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία - Κινητή Τηλεφωνία: Μύθοι και Πραγματικότητα