ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υγεία των οστών στο προσκήνιο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διημερίδα ενημέρωσης και εξετάσεων για τη σκελετική υγεία!

Η υγεία των οστών στο προσκήνιο

Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου το δίκτυο Συνεταιρισμένων Φαρμακείων Green Pharmacy του προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.) σε συνεργασία με τον σύλλογο σκελετικής υγεία ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ διοργάνωσαν στο ΑΜΑΛΙΑ HOTEL, στο Σύνταγμα, με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Ενεργοποιήσου – Ενημερώσου – Πρόλαβε», για την ενημέρωση και πρόληψη της σκελετικής υγείας στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών πραγματοποιήθηκαν συνολικά 614 εξετάσεις, όπως εξέταση Οστεοπόρωσης (μέτρηση οστικής πυκνότητας), Triplex φλεβών κάτω άκρων, Ορθοπεδική εκτίμηση οστεοαρθρίτιδας, Αξιολόγηση ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και Λιπομετρήσεις, Τεστ Σωματοποίησης Άγχους και Ποιότητας Ζωής και Αξιολόγηση ικανότητας κίνησης και ισορροπίας.

ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ 2

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση της καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη σκελετική τους υγεία, με έμφαση στη «σιωπηλή νόσο» της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση αποτελεί τη συχνότερη «πάθηση» των οστών, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες διάφορων χωρών, η οστεοπόρωση προσβάλλει το 25-35% των γυναικών και το 15-20% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών. Στην Ελλάδα, μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας (2009) έδειξε ότι 28,4% των Ελληνίδων άνω των 50 ετών παρουσιάζουν οστεοπόρωση και 75% αυτών δεν το γνώριζαν.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την υπεύθυνη ενημέρωση του ελληνικού κοινού, οι φαρμακοποιοί του δικτύου Green Pharmacy στην περιοχή της Αττικής προσκάλεσαν από τις 12 Φεβρουαρίου και επί δύο εβδομάδες τους πολίτες στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους και να τους πληροφορήσουν για τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης αλλά και για τους τρόπους προφύλαξης της σκελετικής τους υγείας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι φαρμακοποιοί του δικτύου, μέσω ενός απλού ερωτηματολογίου που έδιναν στον κάθε ενδιαφερόμενο , έκαναν μια πρώτη εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης και της πιθανής ανάγκης για περαιτέρω εξετάσεις, με τη συμβουλή του γιατρού.

Τις 2 αυτές εβδομάδες μετρήθηκαν 213 άτομα στα φαρμακεία, όπου το 86% προτάθηκε για επόμενο στάδιο εξετάσεων με τη συμβουλή του γιατρού τους, με το 36% των ηλικιών να κυμαίνεται από 51-60 ετών, δηλαδή τη βασική ηλικιακή ομάδα για τις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης .

Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας, η οποία ήταν για πρώτη φορά αποτέλεσμα συνεργασίας του δικτύου Green Pharmacy με έναν φορέα ασθενών, ήταν η υιοθέτηση από τον ελληνικό πληθυσμό ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και η ευαισθητοποίησή τους για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Ο Υπεύθυνος Δικτύου Green Pharmacy για το Δ.Σ. του ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε., φαρμακοποιός κ. Μίλτος Αγιούμπ, δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, απ’ όσο γνωρίζουμε, συνεργάζεται σε τέτοια κλίμακα με φαρμακεία και δη με ένα δίκτυο φαρμακείων. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μία υπεραξία, να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τον ευαισθητοποιήσουμε στα θέματα σκελετικής υγείας, με προεξάρχουσα την οστεοπόρωση εν προκειμένω, και μέσα στον χώρο του φαρμακείου».