ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Ο πρόεδρος του «Παπαγεωργίου» απαντά στα περί δυσλειτουργίας του νοσοκομείου

Θεσσαλονίκη: Ο πρόεδρος του «Παπαγεωργίου» απαντά στα περί δυσλειτουργίας του νοσοκομείου

Τη δική του εκδοχή για το θέμα της αλλαγής του τρόπου διορισμού του Γενικού Διευθυντή στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης αλλά και για το θέμα της προκήρυξης των εννιά θέσεων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσηλευτικού ιδρύματος, Βασίλης Παπάς, σε γραπτή απάντησή του στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος του απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο.

Μάλιστα, ο κ. Παπάς καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, εάν έχει διαπιστώσει την παραμικρή δυσλειτουργία στο «Παπαγεωργίου», να την καταθέσει άμεσα και συγκεκριμένα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο κ. Πολάκης, σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, είχε επισημάνει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου (η οποία απαρτίζεται από τρία μέλη του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, τρία μέλη διορισμένα από το Υπουργείο και ένα μέλος από το Πανεπιστήμιο) «σε μια πρωτοφανή κίνηση σαμποταρίσματος της πολιτικής του Υπουργείου, προσέφυγε στο ΣτΕ για τον νέο κανονισμό του Νοσοκομείου –λόγω της αλλαγής τρόπου ορισμού του Γενικού Διευθυντή– ενώ παράλληλα διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να προκηρύξει τις εννιά θέσεις που προβλέφθηκαν για τη λειτουργία του ΤΕΠ στο νοσοκομείο».

Επίσης, είχε τονίσει ότι οι ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο βαραίνουν προσωπικά και ιδιαιτέρως τον κ. Παπά και είχε αναφέρει ότι κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία πως εντός αυτού του «νέου συμβολαίου» που επιχειρείται να διαμορφωθεί στον χώρο της Υγείας «δεν χωράνε ούτε εκβιασμοί ούτε μικροπολιτικά παιχνίδια που αποσκοπούν στη διατήρηση της αδιαφάνειας και μικρό-εξουσιών».

Απαντώντας στον κ. Πολάκη, ο κ. Παπάς αναφέρει ότι στα 18 χρόνια της παρουσίας του στο ΔΣ του νοσοκομείου έχουν αλλάξει 14 υπουργοί Υγείας από τις διάφορες κυβερνήσεις, ότι κάθε πολιτική παράταξη που αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας άλλαζε τα τρία μέλη και διόριζε τα δικά της, ενώ παρέμειναν τα τρία μέλη που όρισε το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και εν πολλοίς τα μέλη που όρισε το ΑΠΘ, καθώς ένας μεγάλος αριθμός Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων έχουν εγκατασταθεί στο Παπαγεωργίου.

Ο κ. Παπάς χαρακτηρίζει ως «ατεκμηρίωτα και αόριστα» τα όσα αναφέρει ο κ. Πολάκης περί μικροπολιτικών παιχνιδιών, αδιαφάνειας και εκβιασμών, τονίζοντας ότι αυτά είναι παντελώς άγνωστα στον τρόπο διοίκησης του «Παπαγεωργίου».

Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου που υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη μεταξύ των μελών του ΔΣ, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται στην ορατή προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο να έχει τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του Γενικού Διευθυντή, προκειμένου να διορίσει άτομο δικής του επιλογής για να διευθύνει το «Παπαγεωργίου». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχει υπογράψει και ψηφίσει ομόφωνα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν είναι δυνατό ούτε σύννομο να τροποποιηθεί μονομερώς με απόφαση υπουργού.

«Πιστεύω πως όλα αυτά εκπορεύονται από την πληροφόρηση που έχετε από τα τρία από εσάς διορισμένα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και στοχεύουν σε ό,τι τους ενοχλεί. Στην αποκαθήλωση του Προέδρου που αντιστέκεται στην προτεινόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου. Εάν έχετε διαπιστώσει την παραμικρή δυσλειτουργία στο Παπαγεωργίου θα πρέπει να την καταθέσετε άμεσα και συγκεκριμένα στον αρμόδιο εισαγγελέα» υπογραμμίζει ο κ. Παπάς.

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό των εννέα ατόμων για το ΤΕΠ, ο κ. Παπάς λέει: «Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και θα συμφωνήσουμε πάραυτα χωρίς, περίεργα, να θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση της προκήρυξης η αποδοχή μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα κριθεί σύντομα από τα ελληνικά δικαστήρια, όπου έχουν προσφύγει τόσο το νοσοκομείο όσο και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου».

Ο κ. Παπάς αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, το «Παπαγεωργίου» κατέχει τη 2η παραγωγικότερη θέση μεταξύ των 151 Δημοσίων Νοσοκομείων που λειτουργούν στη χώρα μας και πως έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμη καλύτερα εάν αντιμετωπιστεί ισότιμα με τα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία και εάν επιτραπεί στο νοσοκομείο να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό που θα του δώσει τη δυνατότητα να λειτουργούν όλες τις υποδομές, πολλές από τις οποία παρέμειναν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Παπάς επισημαίνει πως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο «Παπαγεωργίου» περισσότερα από 270.000.000 ευρώ για υπηρεσίες που παρείχε αθροιστικά τα τελευταία χρόνια και προσθέτει πως, εξ όσων γνωρίζει, είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα που λειτουργεί χωρίς ελλείμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα.

Αναφέρει, τέλος, ότι είναι απόλυτα αληθές πως επί των ημερών της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας το νοσοκομείο χρηματοδοτήθηκε, ικανοποιητικά σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, καθώς επίσης και στο πλαίσιο των γενικών δυνατοτήτων ενισχύθηκε με προσλήψεις προσωπικού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης: Πρωτοφανής κίνηση σαμποταρίσματος από τη διοίκηση του νοσ. Παπαγεωργίου

BEST OF NETWORK

PlusQueen