ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλώνοντας - Η Ηλικιακή Μετάβαση: Ξεκινά σήμερα το 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ

Ξεκινά σήμερα στο Πόρτο Χέλι και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου, το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας για την Μυοσκελετική Υγεία - ΕΠΕΜΥ, με κεντρικό θέμα «Μεγαλώνοντας – Η Ηλικιακή Μετάβαση». 

Μεγαλώνοντας - Η Ηλικιακή Μετάβαση: Ξεκινά σήμερα το 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ

Το φετινό συνέδριο σηματοδοτεί 10 χρόνια συνεχούς εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ΕΠΕΜΥ.

Ξεκινώντας από μια μικρή ρευματολογική συνάντηση (1ο Συνέδριο το 2009), το 10ο Συνέδριο της ΕΠΕΜΥ είναι φέτος ένα διεταιρικό γεγονός 400 περίπου συνέδρων, καθώς στις ενεργές του συμμετοχές δεν περιλαμβάνονται πλέον μόνο Ρευματολόγοι, αλλά και Δερματολόγοι, Ορθοπαιδικοί, Παθολόγοι, Ογκολόγοι, Γεν. Ιατροί και άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Φέτος εκτός από Ειδικευόμενους Ιατρούς, το Συνέδριο φιλοξενεί και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκτός από τα κλασικές συνεδρίες για τις μυοσκελετικές παθήσεις σημαντικός χρόνος αφιερώνεται στη συζήτηση κλινικών περιστατικών με τους ειδικούς. Επιπλέον για πρώτη φορά παραχωρήθηκαν ολόκληρες συνεδρίες σε κλινικές για να τις διαχειριστούν κατά βούληση. Συνεχίζεται επίσης η ενεργός συμμετοχή εκπροσώπων των Ενώσεων Ασθενών ενώ στο πρόγραμμα εντάχθηκε και ειδική συνεδρία για την επικοινωνία ιατρού-ασθενούς. Τα ζητήματα διατροφής καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος ενώ φέτος συμπεριελήφθη πιλοτικά και θεματολογία εναλλακτικής ιατρικής.

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία είναι ότι, για πρώτη φορά επιχειρείται προσέγγιση στο ζήτημα της «διαχείρισης των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα και μερική επίτευξη των θεραπευτικών στόχων». Μεταξύ άλλων, ο Professor Piet van Riel, University of Nigmegen, The Netherlands, θα δώσει το Σάββατο το βράδυ σχετική διάλεξη με θέμα: “Dimensions of health: What are the implications for the management of people with arthritis”. Το ζήτημα αυτό θα έχει συνέχεια τόσο σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Η ΕΠΕΜΥ στρέφει το βλέμμα της στου χρόνιους ασθενείς - κυρίως των ρευματικών παθήσεων που με την ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετωπίζουν σ’ ένα βαθμό το πρόβλημά τους χωρίς, όμως, να γίνονται απολύτως καλά. Αυτή την κατηγορία ασθενών που δεν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα – τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - «φωτίζουν», όπως προαναφέρθηκε, πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα άλλα και άλλου τύπου, όπως η σχεδιαζόμενη δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

«Εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξατομίκευση κάθε περίπτωσης», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, κ. Παναγιώτης Τρόντζας. «Πάντα υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης ακόμα και γι' αυτούς τους ασθενείς, που δεν έχουν πλήρη απάντηση στη θεραπεία. Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές και άλλοι) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή. Αυτό είναι το σκεπτικό της νέας πρωτοβουλίας που επικεντρώνεται σ’ ένα πεδίο στο οποίο δεν έχει δοθεί έμφαση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό», καταλήγει.

ΙΙ. Αgeing: Η συνεχιζόμενη εκστρατεία της ΕΠΕΜΥ

Την τελευταία περίοδο η ΕΠΕΜΥ επικεντρώνεται στη θεματική του «Ageing» (Μεγαλώνοντας) δηλαδή στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που δημιουργούνται με την πάροδο της ηλικίας τόσο στους υγιείς όσο και στους πάσχοντες, με έμφαση στη Μυοσκελετική Υγεία.

Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά το «Αgeing» ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα αιχμής. Το «Αgeing» περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η ΕΠΕΜΥ συνεχίζει την εκστρατεία με τίτλο: «Μεγαλώνοντας – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία περιλαμβάνει δράσεις εκπαίδευσης, έρευνας, ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, και προτάσεις βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος, είναι η ανταπόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής υγείας και ευεξίας, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

ΙΙΙ. Το σχεδιαζόμενο θεσμικό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο εταιρείες σαν την ΕΠΕΜΥ

Το προωθούμενο από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών πρόκειται να θέσει σοβαρά εμπόδια στη λειτουργία των εταιρειών που αποτελούνται από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η διεταιρικότητα που με τόσο κόπο αναπτύχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνιο στοχοποιείται από την πολιτική ηγεσία. Απαραίτητος είναι βέβαια ο εξορθολογισμός και το ξεκαθάρισμα του συνεδριακού τοπίου και των επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα αλλά η αποδοχή και ισχυροποίηση αποκλειστικά και μόνον των εταιρειών κορμού (ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων) σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση. Η διεθνής τάση είναι αυτή της συνεργασίας και της ολιστικής αντιμετώπισης του ασθενούς μέσω ομάδας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, παραϊατρικών εξειδικεύσεων αλλά και με τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών και των ενώσεων τους.

Η ΕΠΕΜΥ θα κινηθεί συντεταγμένα με προτάσεις και συνεργασίες για την αποφυγή εφαρμογής αυτής της αναχρονιστικής διάταξης.

Διαβάστε ακόμη:

Ρευματοπαθείς: Εκπαιδεύονται για να γίνουν ανταγωνιστικοί σε θέματα εργασίας

Ρευματικά νοσήματα: Έγκαιρη διάγνωση, δυναμική θεραπεία & άμεση επίσκεψη στο γιατρό το κλειδί

Πως επιδρά η διατροφή και η άσκηση στα ρευματικά νοσήματα