ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιλαρά: Νεκρός ένας 18χρονος εμβολιασμένος - Είναι το 4ο θύμα

Το πιο δραματικό της πρόσωπο δείχνει η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ένας ακόμη άνθρωπος τη ζωή του και μάλιστα πολύ νέος μόλις 18 ετών.

Ιλαρά: Νεκρός ένας 18χρονος εμβολιασμένος - Είναι το 4ο θύμα

Ο άτυχος νέος, κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το 4ο θύμα στη χώρα μας. Ο 18χρονος από τη βόρεια Ελλάδα, έπασχε από υποκείμενη ανοσολογική ανεπάρκεια και παρά το γεγονός ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος, κατέληξε λόγω πνευμονίας και αναπνευστικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Είχαν προηγηθεί τρεις ακόμη θάνατοι: ο πρώτος αφορούσε ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ο δεύτερος έναν 17χρονο Ρομά και ο τρίτος μία 35χρονη, η οποία είχε εμβολιαστεί κατά της ιλαράς.

Με αφορμή το δραματικό περιστατικό, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά, πως η έκβαση της ιλαράς είναι απολύτως απρόβλεπτη ακόμη και σε εμβολιασμένους, πολύ δε περισσότερο σε όσους δεν έχουν καμία θωράκιση έναντι αυτής. Υπενθυμίζεται πως και η 35χρονη που κατέληξε πριν λίγο καιρό, είχε λάβει μόνο τη μια δόση του εμβολίου.

Να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, 2.819 κρούσματα ιλαράς, εκ των οποίων τα 72 την εβδομάδα που πέρασε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τη νότια Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση και στα βόρεια της χώρας. Στη μεγάλη τους πλειονότητα, οι ασθενείς είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του νοσ. Γ. Παπανικολάου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Στις 7 Απριλίου 2018 ασθενής ετών 18 διακομίστηκε διασωληνωμένος στην Α΄ ΜΕΘ του Γ. Ν. Θ. “Γ. Παπανικολάου” λόγω βαριάς οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, αποδιδόμενης σε λοίμωξη. Κατά την διερεύνηση της αναπνευστικής λοίμωξης τέθηκε η διάγνωση της ιλαράς. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η κατάσταση του ασθενούς κρινόταν εξαιρετικά σοβαρή εξ αρχής και παρά τις γενόμενες προσπάθειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατέληξε την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στις 8.10μ.μ.

Ο ασθενής βρισκόταν σε ιατρική παρακολούθηση από την παιδική του ηλικία, λόγω ανοσολογικού νοσήματος και είχε επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία».

Διαβάστε ακόμη:

ΚΕΕΛΠΝΟ: 2.747 τα κρούσματα της ιλαράς στην Ελλάδα

Αντιεμβολιαστικό Κίνημα: Έντονη ανησυχία από τους Ευρωβουλευτές για τη δημόσια υγεία



Ιλαρά: Ξεπέρασε τα 2.500 κρούσματα - Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία & Ρουμανία

Το φαρμακείο μπορεί να αυξήσει θεαματικά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης

Σχεδόν το 30% των Ελλήνων δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ - Τι δείχνει η έρευνα Hellas Health VII