ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους παχύσαρκος και 1 στους 8 διαβητικός μέχρι το 2045

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις αύξησης του βάρους του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων (ποσοστό 22%) θα είναι παχύσαρκοι το 2045, από 14% που ήταν το 2017, ενώ περίπου ένας στους οκτώ (12%) θα έχει διαβήτη τύπου 2 (από 9% πέρυσι), σύμφωνα με εκτιμήσεις Δανών και Βρετανών ερευνητών.

Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους παχύσαρκος και 1 στους 8 διαβητικός μέχρι το 2045

Οι επιστήμονες από τη δανική Novo Nordisk και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Βιέννη (23-26 Μαΐου), εκτιμούν ότι για να μην ξεπεράσει το ποσοστό των διαβητικών το 10% το 2045, πρέπει τα επίπεδα της παχυσαρκίας να μειωθούν κατά περίπου 25%, από το 14% στο 10% παγκοσμίως.

peritta kila

Μια άλλη μελέτη ερευνητών του ολλανδικού Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έγινε σε 9.641 άτομα με μέση ηλικία τα 62 έτη και παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, δείχνει ότι η φυτοφαγική διατροφή προστατεύει από την παχυσαρκία στη μέση και στην τρίτη ηλικία, ακόμη κι αν δεν ακολουθείται με απόλυτη αυστηρότητα.

Η αποφυγή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και η έμφαση στη διατροφή με φυτικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο ένας άνθρωπος να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο πιο πιστά τηρεί κανείς τη φυτοφαγική διατροφή τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος έχει μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω του λιγότερου λίπους στο σώμα του. Η θετική αυτή επίδραση στο βάρος είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα των 45-65 ετών (μέση ηλικία) απ’ ό,τι στους άνω των 65 ετών (τρίτη ηλικία).

Μια τρίτη μελέτη στο ίδιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, μια φυτοφαγική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά δεν είναι μόνο καλή για την υγεία αλλά για το πορτοφόλι, ιδίως αν κανείς ψωνίζει online, όπου μπορεί να βρει χαμηλότερες τιμές στα ηλεκτρονικά μανάβικα και στα άλλα ηλεκτρονικά παντοπωλεία.

Η μελέτη, η οποία έγινε από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της εταιρείας Nestlé στη Λοζάνη, βρήκε ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να κοστίζει έως δύο δολάρια τη μέρα λιγότερα από τη μεσογειακή διατροφή.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη

Παράλειψη πρωινού: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας