ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις της κρίσης στο ΕΣΥ, θέμα στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία

Οι δραματικές επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αποτέλεσαν το θέμα ρεπορτάζ της δημόσιας γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk (DLF).

Οι επιπτώσεις της κρίσης στο ΕΣΥ, θέμα στη δημόσια γερμανική ραδιοφωνία

«Χαλασμένα μηχανήματα, ελλείψεις σε φάρμακα και περικοπές στον προϋπολογισμό – η ελληνική πολιτική λιτότητας άφησε τα ίχνη της στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.

Η δημοσιογράφος μίλησε με την Δέσποινα Τοσονίδου, ακτινολόγο στο Ασκληπιείο Βούλας, η οποία της μετέφερε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει καθημερινά στο νοσοκομείο. Η γιατρός τονίζει μεταξύ άλλων την έλλειψη αξονικού τομογράφου μετά τη βλάβη που παρουσίασε ο τομογράφος του νοσοκομείου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, όποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία πρέπει να μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία.

Σημείωσε επίσης ότι ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. «Συχνά μας λείπουν φάρμακα. Τυχαίνει να πρέπει να δουλέψουμε με παλιά χειρουργικά εργαλεία που δεν λειτουργούν καλά ή έχουμε έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στο εργαστήριο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις».

Η επιδείνωση των συνθηκών στο ΕΣΥ γίνονται αντιληπτές και από τους ασθενείς. Όπως παρατήρησε ο Άγγελος Γαλάτης, σε πρόσφατη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο «έλειπαν γάζες, χαρτί υγείας και σεντόνια. Το χειρότερο όμως ήταν η έλλειψη προσωπικού», ανέφερε ο 50χρονος ασθενής.

Τις ελλείψεις προσωπικού επιβεβαίωσε η Δέσποινα Τοσονίδου, η οποία ήταν άλλοτε μέλος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης ενώ έχει αποχωρήσει προ πολλού από το κόμμα», αναφέρει το γερμανικό ραδιόφωνο.

Κατά τη γνώμη της «μόνο ένα μέτρο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι καλό: το άνοιγμα των (δημόσιων) νοσοκομείων για ανασφάλιστους ασθενείς».