ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τους 21 έφτασαν οι νεκροί - Νέο «καμπανάκι» από τον ΙΣΑ

Τα 178 έχουν φτάσει τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ιός Δυτικού Νείλου: Τους 21 έφτασαν οι νεκροί - Νέο «καμπανάκι» από τον ΙΣΑ

Επί του παρόντος, 23 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων οι 14 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΙΣΑ: Οι αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο σχέδιο δράσης

Η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε συνδυασμό με τη συνεχή εξάπλωση του ιού σε περισσότερες περιοχές της χώρας, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος για μία ακόμη φορά ζητά την άμεση εφαρμογή έκτακτου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος, καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες. Επίσης, το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ.

Τέλος, ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στους πολίτες –και ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου– να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο. Σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Υγείας, που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Η χώρα μας πληρώνει την ανεπάρκειά τους με ανθρώπινες ζωές, ενώ δυστυχώς θα υπάρξουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό μας».

Διαβάστε επίσης:

Ιός του Δυτικού Νείλου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται & πώς θα προστατευτείτε

Ιός Δυτικού Νείλου: Κατεπείγουσα εντολή για ψεκασμούς κατά των κουνουπιών