ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης

ΙΣΑ: Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης

Αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που δυσχεραίνει το έργο του γιατρού, χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τη νέα μείωση κατά 30% των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, και ζητά από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να κοινοποιήσει άμεσα στον ΙΣΑ, αντίγραφα των εγγράφων, στα οποία βασίστηκε η σχετική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ, με επιστολή που απέστειλε στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, στις 14/9/2018, ζητά να του χορηγήσει αντίγραφα των εγγράφων, στα οποία καταγράφονται τα κρίσιμα στοιχεία, με βάση τα οποία αποφάσισε και έθεσε τα νέα όρια συνταγογράφησης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άσκηση του ιατρικού έργου τους.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι τίθενται γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια που αποσκοπούν στην μείωση των δαπανών και δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενή.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μας ενημερώσει για τα κριτήρια, με τα οποία έλαβε μία ακόμα απόφαση που είναι εις βάρος του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Η μείωση των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, είναι ένα ακόμα πλήγμα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο εξορθολογισμός των δαπανών, σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας γίνεται μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και όχι με λογιστικά οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν την περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων, δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων».