ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ

Νέα έρευνα εντόπισε επικίνδυνα συστατικά σε εκατοντάδες σκευάσματα, που πωλούνται ελεύθερα στην αμερικανική αγορά 

Δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής, που πωλούνται ελεύθερα στην αμερικανική αγορά, περιέχουν δυνητικά επικίνδυνες μη εγκεκριμένες ουσίες.

Αυτό διαπίστωσαν ειδικοί από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, οι οποίοι εντόπισαν 776 συμπληρώματα με ουσίες οι οποίες είτε θεωρούνται μη ασφαλείς είτε δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως. Ανάμεσα στις ουσίες αυτές βρέθηκαν και φαρμακευτικές, οι οποίες δεν έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, οι ουσίες αυτές δεν αναγράφονταν στις ετικέτες των προϊόντων.

Στη μελέτη – που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο Jama Network Open - επισημαίνεται ακόμη ότι παρά τα αποκαλυπτικά ευρήματα, η αρμόδια αμερικανική Αρχή (FDA), δεν ενήργησε ώστε τα σκευάσματα να αποσυρθούν από την αγορά.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην συγκεκριμένη αμερικανική αγορά είναι πως βρέθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των συμπληρωμάτων που διατίθενται για body building (82 από τα 92) περιείχαν συνθετικά στεροειδή τα οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να βλάψουν τους νεφρούς, την καρδιά και το ήπαρ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες κατά την αλληλεπίδραση με άλλα σκευάσματα.

Πηγή: Jama Network Open