ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης πλαστών φαρμάκων εξάρθρωσε η Ιντερπόλ

Κατασχέθηκαν 500 τόνοι σκευασμάτων, 11.000 συσκευές και υλικά και συνελήφθησαν 859 άτομα.

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης πλαστών φαρμάκων εξάρθρωσε η Ιντερπόλ

Η επιχείρηση της Ιντερπόλ - η 11η κατά σειρά με την ονομασία "Pangea XI" - πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Ελέγχθηκαν περίπου ένα εκατομμύρια αποστολές δεμάτων και η κατάσχεση αφορούσε πάνω από 10 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, με εκτιμώμενη αξία στα 14 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ των πλαστών και παράνομων φαρμάκων που κατασχέθηκαν ήταν αντικαρκινικά, παυσίπονα, αντι-επιληπτικά, αντιψυχωτικά, αντιδιαβητικά, αναβολικά στεροειδή, φάρμακα για το aids, συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα, τα οποία αξιολογήθηκαν ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Επίσης κατασχέθηκαν πάνω από 11.000 οδοντιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, σύριγγες, βοηθήματα ακοής, φακοί επαφής και χειρουργικός εξοπλισμός.

Εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν 16.218 παράνομοι ιστότοποι και λογαριασμοί σε κοινωνικά δίκτυα, από τους οποίους απενεργοποιήθηκαν συνολικά 3.671.

Στην επιχείριση μετείχε η ελληνικη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία εντόπισε 84 ιστοσελίδες και απενεργοποίησε 16, ταυτοποίησε τους διαχειριστές έξι ιστοσελίδων προώθησης παράνομων προϊόντων αδυνατίσματος και σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων.

Το «φαρμακευτικό έγκλημα», όπως το ονομάζει η Ιντερπόλ, περιλαμβάνει την παρασκευή και διακίνηση ψευδεπίγραφων, παράνομων ή κλεμμένων φαρμάκων. Τα πλαστά σκευάσματα περιέχουν διαφορετική δοσολογία δραστικής ουσίας, άλλες ουσίες ή και καθόλου δραστική ουσία. Η χρήση τους μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι αρχές επαναλαμβάνουν πως οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα σκευάσματα που πωλούνται από μη εξουσιοδοτημένες - εγκεκριμένες πηγές.