ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ως και 20 χρόνια λιγότερο ζουν οι πάσχοντες από ψυχική νόσο

Νέες διεθνείς οδηγίες για την σωματική φροντίδα των ψυχικά ασθενών εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ως και 20 χρόνια λιγότερο ζουν οι πάσχοντες από ψυχική νόσο

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, οι ασθενείς με σοβαρά ψυχικά νοσήματα, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η βαριά κατάθλιψη, εμφανίζουν πρόωρη θνητότητα εξαιτίας σωματικών προβλημάτων υγείας τα οποία μπορούν να προληφθούν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτοί οι ασθενείς έχουν προσδόκιμο ζωής 10 με 20 χρόνια λιγότερο από το γενικό πληθυσμό.
Αυτό γιατί συχνά η σωματική υγεία των ασθενών με ψυχικές παθήσεις παραμελείται τόσο από τους ίδιους όσο και από το περιβάλλον τους, με αποτέλεσμα προβλήματα που θα μπορούσαν να προληφθούν ή να θεραπευτούν έγκαιρα να προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες οι οποίες οδηγούν σε πρόωρους θανάτους.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ διαπιστώνουν πως οι ψυχικά πάσχοντες παραμελούνται ακόμη και από τις υπηρεσίες υγείας, που δίνουν έμφαση στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, αφήνοντας συχνά αδιάγνωστα τα σωματικά προβλήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι περιορισμένη ακόμη και η πρόσβαση των ψυχικά πασχόντων σε υγειονομικές υπηρεσίες που επικεντρώνονται στη σωματική υγεία.

Επιπλέον, οι ψυχικές παθήσεις μπορεί να γίνονται εμπόδιο στη σωστή αναγνώριση συμπτωμάτων και άλλων ενδείξεων για παθολογικά προβλήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι νέες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην καλύτερη ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας, ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα σωματικά προβλήματα των ψυχικά ασθενών.

Ο Οργανισμός διατυπώνει και προτάσεις προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση αυτών των ασθενών στα συστήματα Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η σχιζοφρένεια διαταράσσει όλο το σύστημα επικοινωνιών του εγκεφάλου

Διπολική διαταραχή: Τέσσερις ενδείξεις που πρέπει να σας κινητοποιήσουν