ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πιο σφοδρή επιδημία ιλαράς της τελευταίας 20ετίας

Τον τελευταίο χρόνο 110.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας αυτής της ασθενείας, που προλαμβάνεται με τον εμβολιασμό.

Η πιο σφοδρή επιδημία ιλαράς της τελευταίας 20ετίας

Σύμφωνα με νεότερη αναφορά των κορυφαίων υγειονομικών οργανισμών του κόσμου, είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τόσο εκτεταμένη επιδημία ιλαράς, εδώ και περίπου μια 20ετία!

Κι όμως, τα τελευταία 20 χρόνια, πάνω από 21 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρη στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς.

Τον τελευταίο χρόνο, τα κρούσματα αυξήθηκαν ως και πάνω από 30% σχεδόν σε κάθε περιοχή του πλανήτη, ενώ εκτιμάται ότι το 2018 θα κλείσει με ακόμη πιο αρνητικό ρεκόρ.

Το παράλογο αντιεμβολιαστικό κίνημα και η ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας θεωρούνται ως βασικές αιτίες για την κατακόρυφη έξαρση της ιλαράς και των επιπλοκών της.

Η Αμερική, η Ευρώπη και η ανατολική Μεσόγειος βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής επιδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, αφού στις παραπάνω γεωγραφικές περιοχές η ιλαρά έτεινε να εξαλειφθεί μέσω των μαζικών εμβολιασμών.

«Χωρίς επείγουσα δράση και αναγνώριση των πληθυσμών που δεν εμβολιάζονται, κινδυνεύουμε να γυρίσουμε δεκαετίες πίσω στη διαχείριση της ιλαράς», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των προγραμμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της αναφοράς.

Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί στο 100% με το εμβόλιο, ενώ για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, ικανή να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει στο θάνατο. Η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και η μόνιμη απώλεια όρασης είναι μερικές από τις επιπλοκές της ιλαράς.

Για να αποφευχθεί η επιδημία ιλαράς σε μια περιοχή, θα πρέπει να έχει καλυφθεί με το εμβόλιο το 95% του πληθυσμού.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η επιδημία έδειξε ότι μπαίνει σε φάση ύφεσης. Από τις αρχές Οκτωβρίου, δεν έχει δηλωθεί νέο κρούσμα στην επικράτεια.

Από το Μάιο του 2017 - οπότε ξέσπασε η διεθνής επιδημία - μέχρι και τον περασμένο μήνα είχαν αναφερθεί 3258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Ανάμεσα στους ασθενείς ήταν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της ιλαράς: ένα ανεμβολίαστο βρέφος 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ένας 17χρονος ανεμβολίαστος, μια 35χρονη που είχε εμβολιαστεί με μόνο μια δόση του εμβολίου και ένας 18χρονος εμβολιασμένος, με ανοσολογική ανεπάρκεια.

Το εμβόλιο της ιλαράς έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού και γίνεται σε δύο δόσεις στη βρεφική – παιδική ηλικία. Ωσότου λήξει ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία, θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και ως παιδιά έκαναν μόνο μια δόση του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης:

Σε ύφεση η επιδημία ιλαράς

Ανοσία για πολλά χρόνια μας εξασφαλίζουν τα εμβόλια