ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακαλύφθηκαν 40 νέες γονιδιακές μεταλλάξεις υπεύθυνες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα -με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων- ανακάλυψε 40 νέες παραλλαγές γονιδίων οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ανακαλύφθηκαν 40 νέες γονιδιακές μεταλλάξεις υπεύθυνες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη μελέτη συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς αναλύθηκε το γονιδίωμα άνω των 125.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι 58.131 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο στο παχύ έντερο.

Για πρώτη φορά δεν αναζητήθηκαν μόνο οι πιο κοινοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου, αλλά και οι σπάνιοι, οι οποίοι δεν προκύπτουν από κληρονομικότητα στην οικογένεια, αλλά από τυχαία μετάλλαξη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο "Nature Genetics", διαπιστώθηκαν 40 νέες γονιδιακές μεταλλάξεις ενώ επιβεβαιώθηκαν και οι 55 που ήταν ήδη γνωστές ως παράγοντες εμφάνισης αυτού του καρκίνου. Ωστόσο, θεωρείτα πιθανό να υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη γενετικοί παράγοντες κινδύνου που μένει να ανακαλυφθούν.

Οι επιστήμονες από 130 ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τη δρα Ούλρικε Πέτερς του αμερικανικού αντικαρκινικού κέντρου Fred Hutchinson Cancer Research Center, δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία πιο εξατομικευμένων διαγνώσεων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. Στην έρευνα συμμετείχαν η Αντωνία Τριχοπούλου και η Χριστίνα Μπάμια από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου είναι γενετικός σε ποσοστό έως 35%.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για την πάθηση, θα πρέπει να ξεκινούν να κάνουν κολονοσκοπήσεις νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Για να αξιολογηθεί όμως σωστά το «προφίλ» κινδύνου ενός ανθρώπου, το γενετικό υπόβαθρό του πρέπει να συνδυάζεται με άλλους επιδημιολογικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση και ο συνολικός τρόπος ζωής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Καρκίνος εντέρου: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου