ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως... ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί στην επικράτεια

Η Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ως εκβιαστική την υποχρέωση των πολιτών να εγγραφούν σε οικογενειακούς γιατρούς οι οποίοι παραμένουν ελάχιστοι σε όλη τη χώρα, ενώ σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν καν.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Από δυσεύρετοι έως... ανύπαρκτοι οι οικογενειακοί γιατροί στην επικράτεια

Σύμφωνα με την Ένωση των γιατρών του Οργανισμού, (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), «οι πολίτες εκφοβίζονται για εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό, με την απειλή απώλειας της πρόληψης ή της ασφάλισης», ενώ ήδη από το καλοκαίρι «καταγγέλθηκαν αιφνισιαστικά 2.000 συμβάσεις παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων».

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, με το νέο έτος εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν σε απόγνωση, αδυνατώντας να κατανοήσουν το που πρέπει να απευθυνθούν, πώς θα εξυπηρετηθούν, πώς θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, για ποιό λόγο έχασαν τον θεράποντα ιατρό τους.

Ξεκαθαρίζουν, μάλιστα, ότι κανένας γιατρός δεν χάνει το δικαίωμα να συνταγογραφεί, να εκδίδει παραπεμπτικά για εξετάσεις ή να χορηγεί υλικά ή άδειες. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται διαφορετική συμμετοχή σε φάρμακα ή εξετάσεις όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να επισκεφτεί πιστοποιημένο ιατρείο και όχι οικογενειακό γιατρό.

Προς την ίδια κατεύθυνση, δεκάδες ιατρικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, καλούν τα μέλη τους να εξακολουθούν να δέχονται ασθενείς, ανεξάρτητα από την εγγραφή τους σε κάποιο οικογενειακό γιατρό.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παραδεχτεί τις δυσκολίες στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού, αφού το ενδιαφέρον από πλευράς γιατρών παραμένει μέχρι σήμερα μειωμένο. Ωστόσο, στην Αριστοτέλους αισιοδοξούν πως ο θεσμός θα λειτουργήσει.

Διαβάστε επίσης:

Το υπουργείο πανηγυρίζει, αλλά η πρωτοβάθμια φροντίδα νοσεί βαριά

«Περιορισμένη η ανταπόκριση στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού», αναγνωρίζει το υπουργείο

13 Ιατρικοί Σύλλογοι δηλώνουν «ανυπακοή» στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού