ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης συμφώνησαν οι χώρες της Ε.Ε.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε απόσυρση σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Το τέλος αντικειμένων όπως οι πλαστικές μπατονέτες και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα πλησιάζει.

Στην κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης συμφώνησαν οι χώρες της Ε.Ε.

Όχι, τα παιδικά πάρτι γενεθλίων δεν θα μείνουν χωρίς τα γνωστά πλαστικά μπαλόνια. Αυτά θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς ειδικά προειδοποιητικά σήματα. Ωστόσο, οι λεπτές πλαστικές ράβδοι πάνω στις οποίες δένονται τα μπαλόνια πρόκειται να απαγορευθούν από το 2021. Κακή είδηση για τους καπνιστές είναι ότι τα τσιγάρα τους είναι πιθανό να ακριβύνουν, καθότι η καπνοβιομηχανία καλείται να συμβάλει στο κόστος της αποκομιδής των πακέτων που πετάγονται απρόσεκτα από τους καταναλωτές.

Αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους κανονισμούς στους οποίους συμφώνησαν τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν μετά από 12ωρες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες. Έως και το 70% των πλαστικών απορριμμάτων που εντοπίζεται σήμερα στις ευρωπαϊκές παραλίες θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη βοήθεια των νέων απαγορεύσεων, εκτιμούν ειδικοί περιβαλλοντολόγοι στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν. Από το 2021 θα απαγορεύονται οι πλαστικές μπατονέτες για τη υγιεινή των αυτιών, μαχαιροπίρουνα και πιάτα από πλαστικό, καλαμάκια και αναδευτήρες από πλαστικό δεν θα πωλούνται πλέον, συσκευασίες για ποτά και τρόφιμα από πολυστυρόλιο απαγορεύονται, όπως και προϊόντα που μπορούν να αποσυντεθούν σε επικίνδυνο για τη υγεία μικροπλαστικό. Τα δίχτυα αλιείας, που αντιστοιχούν σε περίπου 27% των σκουπιδιών στις θάλασσες, προβλέπεται να γίνονται πλέον δεκτά χωρίς πρόσθετο κόστος για τους ψαράδες από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

Ασαφείς στόχοι σε ό,τι αφορά τις συσκευασίες

Για μπουκάλια ποτών και τα καπάκια τους θα οριστούν δεσμευτικές ποσοστώσεις ανακύκλωσης: 25% από το 2025 και 30% από το 2030. Στόχος είναι μέχρι το 2029 να συλλέγεται το 90% του συνόλου των πλαστικών μπουκαλιών προκειμένου είτε να ξαναχρησιμοποιηθούν είτε να αποσυρθούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τα ποτήρια και τις συσκευασίες τροφίμων, τα κράτη-μέλη καλούνται να επιτύχουν έως το 2026 «μετρήσιμη» μείωση των απορριμμάτων. Από το 2026 η Κομισιόν έχει εντολή να καθορίσει δεσμευτικούς στόχους προκειμένου να μειωθούν τα απορρίμματα από συσκευασίες αλλαντικών, συσκευασμένες σαλάτες ή μπισκότα που έχουν συσκευαστεί μεμονωμένα σε πλαστικό.

Ο Καρλ Χάιντς Φλόρεντς, ειδικός σε περιβαλλοντικά θέματα από το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αλλάξουν στάση απέναντι στο πλαστικό. «Το ζητούμενο δεν είναι να δαιμονοποιήσουμε το πλαστικό, αλλά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες ώστε να μην χρησιμοποιούμε περιττές ποσότητες και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τον τρόπο χρήσης των πλαστικών», επισημαίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο ίδιος λέει ότι είναι σαφές στους πολιτικούς της ΕΕ ότι τα πλαστικά σκουπίδια στις θάλασσες είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Ως εκ τούτου καταβάλλονται προσπάθειες να αναπτυχθούν συνεργασίες με άλλες περιοχές του πλανήτη εκτός Ευρώπης.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων και ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα πλαστικά μιας χρήσης ένα πρόωρο δώρο για το περιβάλλον και το μέλλον των Ευρωπαίων.

Το νέο μέτρο της ΕΕ πρέπει να ψηφιστεί και επισήμως και να εφαρμοστεί από τα προσεχώς 27 κράτη-μέλη προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Πηγή: DW